• Početna>
  • Vesti>

Hovenijer: Beograd i Priština da ispune obaveze bez preduslova; samo Ustavni sud može da oceni statut za ZSO

Foto: Klan Kosova

Ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenijer, u intervjuu za Klan Kosova govorio je o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom i nacrtu statuta koji je izradila EU.

Hovenijer je rekao da SAD očekuju od Vlade Kosova da preduzme neke mere kako bi nacrt statuta uputila Ustavnom sudu, rekavši da je „ovo izbor vlade“.

„Ali, da se razumemo, ovo nije nezvaničan dokument. Ovo nije nešto što smo samo nasumično predali. Delegacija sastavljena od najvišeg čoveka Evropske unije, odgovornog za dijalog Kosovo-Srbija, sa savetnicima za nacionalnu bezbednost, najbližim savetnicima kancelara Nemačke, predsednika Francuske, premijera Italije i specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Kosovo i Srbiju je došla i predala taj dokument. Rekli su: verujemo da ovo stvara Asocijaciju opština sa srpskom većinom koja se bavi svim pitanjima koja su pokrenuta. Koja ne zahteva izmenu vašeg ustava, nema izvršnu vlast , ne stvara još jedan sloj upravljanja“.

„I kao što smo rekli Kosovu, smatramo da je to dovoljno dobro i dovoljno je da Kosovo ispuni svoje obaveze koristeći ovaj nacrt. Ovo je veoma moćno. Ovo nije samo niz ideja neke konsultantske organizacije. Tako da je naš najbolji savet Vladi Kosova da iskoristi ovu priliku i da napreduje. Postoji samo jedno telo na planeti koje može apsolutno da odluči da li je ovaj nacrt statuta u skladu sa Ustavom Kosova. To je sam Ustavni sud Kosova”, rekao je Hovenijer u intervjuu Rubikon-u, na Klan Kosova.

Slanje statuta Venecijanskoj komisiji ne rešava problem

On je dalje rekao da će SAD i EU poštovati svaku odluku Ustavnog suda, i dodao da očekuju da to uradi i Kosovo.

Govorio je i o predlogu premijera Aljbina Kurtija – da nacrt Venecijanskoj komisiji uputi specijalni izaslanik, Miroslav Lajčak.

„Ne znam koja je svrha ovog predloga. Opet, ne verujem…. Veoma poštujemo Venecijansku komisiju, ali u izradi ovog nacrta statuta učestvovali su mnogi ugledni stručnjaci. Mislim da se ne plašimo šta god Venecijanska komisija želi da uradi sa tim, ali to ne rešava osnovni problem. Pitanje, kako ja razumem ili kako sam čuo od vlade, jeste da oni nisu uvereni da je nacrt statuta u skladu sa Ustavom Kosova”.

„Venecijanska komisija ne može da donese takav zaključak. Ali znate li ko može? Ustavni sud Kosova“.

Beograd i Priština da ispune preuzete obaveze bez preduslova

Ambasador SAD na Kosovu, Džefri Hovenije je u ekskluzivnom intervjuu u Rubikon na Klan Kosova rekao da očekuju da i Kosovo i Srbija ispune sve svoje obaveze koje su preuzete u okviru dijaloga u kojem posreduje EU.

On je rekao i da očekuju da obe zemlje ispune sve obaveze iz osnovnog sporazuma i Ohridskog implementacionog aneksa, prenosi Klankosova.tv.

„Rekao bih da je stalni savet vlade Sjedinjenih Država ovoj i prethodnim vladama Kosova, da se angažuju u dijalogu koji je omogućila EU na takav način da budu konstruktivni, da budu aktivni, da se bave ovim pitanjem sa određenom hitnošću i to pokreće proces napred. Da pokažu političku volju da doprinesu na aktivan, konstruktivan način. Rekao bih da bilo koja lista uslova koji ometaju razgovore licem u lice verovatno ne ispunjavaju sve te kriterijume“.

„I nadamo se da će dva lidera, obojica, pronaći političku volju da pronađu zajednički jezik, kako bi ostvarili neke pobede za obe strane, kako bi pomerili proces napred. Biću jasan, vlada Sjedinjenih Država je to rekla nekoliko puta, a ja ću to ponoviti. Ono što očekujemo i od Kosova i od Srbije, jeste da ispune sve svoje obaveze koje su preuzete u okviru dijaloga koji je omogućila EU i da ih sve ispune po hitnom postupku, bez preduslova. To je ono što očekujemo. To je ono što se nadamo da ćemo videti.“

„Opet, mogu samo da izrazim stavove svoje vlade o ovom pitanju, a stavovi moje vlade su više nego jasni. Kosovo i Srbija – i jedni i drugi – preuzeli su obaveze, obaveze koje smatramo pravno obavezujućim. Koliko ja razumem i EU razmišlja na isti način”.

Comments

Pročitaj još