• Početna>
  • Vesti>

Brnabić u Berlinu: Jasan stav Nemačke je implementacija Briselskog sporazuma, pre svega formiranje ZSO

Foto: Tanjug

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić rekla je da je na svim sastancima u Berlinu čula samo jasan stav Nemačke da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana.

,,Stav Nemačke je da Briselski sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvek prva na dnevnom redu. Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vreme, iako se sa tim kasni više od 11 godina“, rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

Brnabić je ocenila da, kada je reč o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, Nemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju u BiH, kao na separatističke namere, i da nažalost ne vidi ništa drugo u čitavoj kompleksnoj situaciji.

,,Treba objasniti da Deklaracija koju smo usvojili na Svetosrpskom saboru, pre svega poziva na mir, stabilnost, poštovanje svih žrtava ratova u BiH. I takođe to je Deklaracija koja poziva na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum govori o BiH kao državi sa dva entiteta – Federacijom BiH i Republikom Srpskom i tri konstitutivna naroda i Predsedništvu koje se sastoji od tri člana koje mora da se konsultuje o svim pitanjima spoljne politike BiH“, rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Republika Srpska je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvek stoji uz Dejtonski mirovni sporazum i traži puno poštovanja istog“, rekla je Brnabić.

Ona dodaje da se upravo to ne čuje često u Nemačkoj i da su zbog toga upravo ovakvi sastanci neophodni.

,,Da otvorimo sve te teme bez ikakvog straha i zaziranja od teških tema i da stavimo sve karte na sto i da objasnimo. Srbija nema šta da krije. Srbija treba da bude ponosna na sve ono što smo uradili. Na kraju i za regionalnu mir, stabilnost i povezanost. Tako da sam se trudila da istaknem te aspekte“, dodala je Brnabić.

Izuzetno otvoreni i iskreni razgovori u Bundestagu, važno za Srbiju

Brnabić je  izjavila  da je u proteklih 48 sati imala veoma otvorene razgovore sa predstavnicima vlasti u Berlinu i istakla da je veoma važno za Srbiju da ima stalnu komunikaciju sa Saveznom Republikom Nemačkom zato što je ona, ne samo naš najvažniji spoljnotrgovinski partner, već i jedna od najvažnijih zemalja u Evropi.

Ona je  naglasila je da su svi sastanci koje je imala u Berlinu bili izuzetno iskreni i otvoreni.

,,Zaista smo razgovarali o teškim temama, stvarima o kojima imamo različita mišljenja, temama o kojima se ne slažemo. Uvek otvoreni i iskreni razgovori i to je velika stvar“, istakla je Brnabić.

Kako je rekla, razgovaralo se o evrointegracijama Srbije, agendi proširenja, šta je to što je prioritet u radu parlamenta u smislu reformi u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIHR preporuka za bolje izborne uslove, dijalogu sa opozicijom, ali i o situaciji u BiH, svesrpskom saboru i deklaraciji koju su usvojile dve vlade, situaciji u regionu, kao i da li je moguće da Srbija, kao najveća zemlja regiona dodatno utiče na mir i stabilnost i bolju povezanst.

Ona je navela da je domaćine interesovalo zašto Srbija nije i da li će uvesti sankcije Rusiji, kakav je odnos prema Rusiji, kakav je odnos prema Ukrajini, kao i o dijalog sa Prištinom.

Brnabić je poručila da je jako dobro što je ona, već na praktično samom početku mandata kao predsednice Narodne skupštine, imala dobre i otvorene sastanke u Bundestagu.

,,Zato što je nama, kao zemlji, važno da imamo bolju komunikaciju, bolje razumevanje, dijalog, stalni dijalog sa SR Nemačkom, koji je u privrednom smislu naš jedan od najvažnijih partnera. A u političkom smislu, zato što je jedna od najvažnijih zemalja Evropske unije i zemlja koja jeste jedna od zemalja koja odlučuje i o agendi proširenja i o planu rasta i o svim ostalim stvarima koje se tiču Srbije i našeg naroda i svih naših građana“, precizirala je Brnabić.

Ona je posetu Nemačkoj ocenila kao ne laku, ali dobru, i istakla da su bili teški razgovori.

,,Mnogo tema koje smo morali da prođemo, mnogo tema koje smo morali da otvorimo, mnogo tema o kojima je trebalo da upoznam nemačku stranu i sa nekim drugom stranom medalje koju oni možda ne vide ili nisu čuli za nju ili ne znaju dovoljno. Razmena mišljenja je bila jako dobra, jako konstruktivna i čini mi se dobar početak. Ipak to je proces i moraćemo mnogo da radimo dalje u budućnosti“, istakla je predsednica Narodne Skupštine.

Comments

Pročitaj još