• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština je pokazala da nije spremna za dalje razgovore; Lajčak: Dogovorili smo dalje korake

Foto: X, Miroslav Lajčak

U Briselu je završen još jedan krug tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle trilateralnog sastanka da su razgovori bili teški, ali da je naša strana bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih prethodno postignutih sporazuma, kao i na formiranje ZSO.

“Insistirali smo na formiranju ZSO, što je ključno za proces normalizacije odnosa”, istakao je Petković u Briselu.

Napomenuo je da je Beograd uvek spreman da razgovara.

“Dijalog je jedino mesto za kompromisna rešenja, za razliku od prošle nedelje kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman za razgovor, a kada je Kurti odbio da razgovara”, rekao je Petković novinarima posle sastanaka.

“Naša strana je bila odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na poštovanje svih sporazuma. Na sastanku sa Lajčakom smo razgovarali o ZSO, nestalima, slobodi kretanja, istakli da je neophodno da se odblokira srpska roba, o mostu na Ibru gde smo istakli šta piše o mostu u sporazumu – da treba da se izvrši razgraničenje u oblasti Suvog Dola, što Priština nije uradila. Lajčak je rekao da to može samo u dijalogu da se reši”, rekao je Petković.

Dodao je i da je na trojnom sastanku glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao da ne prihvata sporazum o zvaničnim posetama.

“Oko energetike je bilo brojnih pitanja, gde je naš tim pokazao kako funkcioniše Elektrosever i pitanje ZSO gde smo razgovarali o mapi puta kako da kroz konkretne korake nastavimo normalizaciju”, rekao je Petković.

Istakao je da je na sastanku rekao da je Beograd spreman da razgovara o nacrtu statuta EU, iako postoji i statut Upravljačkog tima, kao i da je evropski nacrt dobra osnova, dok je Bisljimi odbio da o nacrtu statuta EU razgovara.

“Nacrt statuta je ključan za formiranje ZSO i to je u sporazumu jasno definisano. To pokazuje da oni ne žele i neće da formiraju ZSO, kao i da je politika Kurtija proterivanje Srba”, istakao je Petković.

Lajčak: Dogovorili smo brojne naredne korake

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je na trojnom sastanku bilo reči o velikom broju tema, te da su strane postigle dogovore o ”brojnim narednim koracima”.

”Posle više od sedam sati, sastanci sa glavnim pregovaračima su završeni. Sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem razgovarali smo o raznim temama i dogovorili smo brojne naredne korake”, napisao je Lajčak na na Iksu (Tviteru).

Comments

Pročitaj još