• Početna>
  • Vesti>

“Vidovdansko pesničko bdenije” u porti manastira Gračanica

Foto: RTV Gračanica

Na tradicionalnoj manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenije” koja je održana u porti Manastira Gračanica uručena su priznanja ovogodišnjim dobitnicima književnih nagrada. Manifestacija je upotpunjena nastupom Niškog simfonijskog orkestra, a pored dobitnika, svoje stihove kazivali su pesnici sa Kosova, iz centralne Srbije i regiona.

Tradicionalne književne nagrade Zlatni krst Kneza Lazara, Gračanička povelja, kondir Kosovke devojke i pero Despota Stefana Lazarevića dodeljeni su ovogodišnjim dobitnicima pred manastirom Gračanica u prisustvu mitropolita i vladika SPC, predstavnika lokalne samouprave i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Žiri manifestacije radio je u sastavu dr Jana Aleksić, Vladan Matijević u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika i dr Dragan Hamović.

Zlatni krst Kneza Lazara dodeljen je novosadskom pesniku Đorđu Sladoju.

„Kosovsko opredeljenje jeste ono koje nas je gonilo i goni da se borimo za  naizgled izgubljenu stvar kad celi svet poveruje da nam spasa nema. Kosovsko opredeljenje jeste u suštini pesničko, duhovno i etička najviša tačka duha, neprevaziđeni moralni čin, žrtveni obred za najviše vrednosti od kojih je sloboda ključna“, rekao je prilikom primanja priznanja Đorđe Sladoje.

Gračanička povelja dodeljena je Mirku Demiću iz Kragujevca, a kondir Kosovke devojke pripao je pesnikinji Kajoko Jamasaki iz Beograda. Njoj je kondir uručila Kosovka devojka Aleksandra Ristić.

Pero Despota Stefana Lazarevića nagrađenoj Tatjani Janković iz Kragujevca uručila je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Kazivanje pesničkih stihova započeo je istaknuti književnik i pesnik sa ovih prostora Ratko Popović.

Na ovogodišnjem tradicionalnom Vidovdanskom pesničkom bdeniju nastupio je Niški simfonijski orkestar koji je se za ovu priliku predstavio publici bogatim repertoarom svojih melodija.

Comments

Pročitaj još