• Početna>
  • Vesti>

Na Gazimestanu održan pomen knezu Lazaru i kosovskim junacima

Foto RTV Gračanica

Na Gazimestanu je, tradicionalno, u prisustvu velikog broja vernika , održan parastos i odata posta knezu Lazaru i kosovskim junacima , poginulim ma ovom mestu 1389. godine.

Pravoslavni vernici sa Kosova, iz centralne Srbije i regiona, prisustvovli su parastosu koji si služili episkop raško prizrenski Teodosije, episkop crnogorsko primorski Joanikije, episkop hercegovački Dimitrije, budimljansko nikšićki Metodije, kao i vikarni episkop Ilarion.

Foto RTV Gračanica

Od Kosovske bitke na Gazimestanu prošlo je 635 godina. „Danas ovde obnavljamo svoju veru“, kazao je u besedi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

„Nigde se tako lepo ne osećamo kao ovde, gde smo svojom krvlju, ne samo u vreme kosovske bitke, nego kroz celu našu istoriju svedočili hrišćansku, pravoslavnu veru. Ja još nisam čuo nijednog hrišćanina, kao što to neki drugi govore, da je izgubljeno Kosovo i Metohija. To nijedan hrišćanin, pravi Srbin neće nikada reći, ali pojedini govore. Oni koji tako govore, biće da su izgubljeni u vremenu i prostoru i da su vezani samo za zemaljsko, a zaboravili carstvo nebesko i zavet svetoga kneza Lazara. Odstupili su od njegovog zaveta“, dodao je on.

Najvažniji sporazum, kako je naveo, postignut je 1389. godine.

„Kada kažu: ‘Imamo ovaj sporazum, imamo onaj sporazum’… Koliko je već tih sporazuma bilo? Najglavniji sporazum i tapija koja je ispisana krvlju postignut je 1389. godine i potpisao ga je Sveti knez Lazar i Miloš Obilić, starina Jug Bogdan i devetoro braće Jugovića, Toplica Milan, Ivan Kosančić i ostali srpski vitezovi. Za njima su tu tapiju dopisivali svi junaci koji su ginuli za našu otadžbinu, za veru i slobodu, za naše svetinje do dana današnjega“, naglasio je vladika Joanikije.

Na Gazimestanu je bilo primetno pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije, koji su vršili pretres na ulazu. Događaju su prisustvovcali i pripadnici Kfora i Euleksa.

Comments

Pročitaj još