• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Heroine Velikog rata”: Kada ispod šinjela zakuca žensko srce…

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom Vidovdana, u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici, večeras je otvorena izložba “Heroine Velikog rata”.

Posebna pažnja posvećena je Milunki Savić, ženi čije ime simbolizuje čojstvo, hrabrost i nepokolebljivu volju za slobodom.

Rođena je upravo na Vidovdan, 1892. godine u selu Koprivnica, nedaleko od Jošaničke banje. Učestvovala je u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Borila se srčano, tako hrabro, da niko ne bi ni primetio da ispod šinjela kuca žensko srce, a ne srce Miluna Savića, kako glasi ime pod kojim se prijavila u vojsku. Njena velika tajna otkrivena je tek nakon težeg ranjavanja…

Žena koja je zarobila 23 bugarska vojnika, bila ranjavana ko zna koliko puta, prošla mnoge frontove, radila je kao čistačica u tadašnjoj Hipotekarnoj banci, današnjem Narodnom muzeju, kaže autor izložbe istoričar Slaviša Vlašković.

“Nikada se nije stidela svog posla. Sa ponosom je radila. Preko tridesetoro dece iz svog kraja je podigla i izvela na put” rekao je Vlašković.

Posebno je napomenuo da je Milunki Francuska, u znak divljenja njenoj hrabrosti, u jednom trenutku ponudila državljanstvo, što bi joj otvorilo put ka Evropi.

“Iako joj je bilo ponuđeno državljanstvo i francuska penzija, Milunka je ostala u svojoj zemlji. Iz naše perspektive, imamo na koga da se ugledamo, na naše pretke koji su ostali vezani za svoju zemlju” poručio je Vlašković.

Posetioci su imali priliku da saznaju nešto više o izuzetnim ženama kao što su Mejbel Grujić, Flora Sands, Natalija Bjelajac, Sofija Jovanović i mnogim drugim.

Izložba će biti otvorena do 15. jula.

Pokrovitelj događaja je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još