• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Danas o narednim koracima, dogovoreno mora da se sprovede

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će na sastancima u Briselu, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ikosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarati o narednim koracima ka implementaciji sporazuma i ponovio da dogovoreno mora da se sprovede.

Borelj je na konferenciji za novinare, uoči nove runde dijaloga rekao da će se danas razgovarai i o tome kako da se krene dalje na osnovu sporazuma.

“Jasno je da ono što je dogovoreno mora da se sprovede. Sporazumi su osnova delovanja. Ali akcija mora da sledi dogovore. Implementacija je ključna reč. I danas ćemo raditi na konkretnim narednim koracima za ovu implementaciju i prevazilaženju svakodnevne krize u procesu normalizacije”, rekao je Borelj.

On je podsetio i da se EU obično žalila na nedostatak posvećenosti, napretka, implementacije, volje da se pronađe konsenzus, kao i da se nada da će današnja runda dijaloga poslati drugačiju poruku i da će se završiti drugačije.

“Biće nam važno da razumemo kako dve strane vide budućnost dijaloga uz podršku EU, kako strane žele da nastave ovaj posao. Za nekoliko meseci biće novih ljudi, novih imena na našim poslovima, ali države članice se neće promeniti, obaveze Kosova i Srbije neće nestati. Svi će i dalje gledati na kapacitet i volju predsednika Srbije i kosovskog premijera da svojim narodima pruže bolju evropsku budućnost”, rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je u toku.

“Srž angažmana Evropske unije na Zapadnom Balkanu je takođe tesno vezan za njihov pristupni put”, rekao je Borelj.

Comments

Pročitaj još