• Početna>
  • Vesti>

Promovisani novi doktori nauka Prištinskog univerziteta

Foto: Radio Mitrovica sever

Promocija doktora nauka koji su ove godine odbranili doktorske disertacije na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obavljena je u svečanoj sali rektorata Univerziteta.

U doktore nauka promovisano je deset doktoranata iz oblasti medicinskih, pedagoških, stomatoloških, biotehničkih i filozofskih nauka.

Boris Đuran promovisan je za doktora Medicinskih nauka iz oblasti Stomatologije, Emilija Redžić za doktora Filoloških nauka, Anita Janković za doktora Filoloških nauka, Aleksandar Đorđević za doktora Medicinskih nauka iz oblasti Stomatologije, Vesna Milojević za doktora Istorijskih nauka, Danijela Pavlović za doktora ekonomskih nauka, Đorđe Radovanović za doktora Socioloških nauka, Jelena Todorović za doktora Elektrotehnike i računarstva, Miroslav Grčak za doktora Biotehničkih nauka i Dragan Grčak za doktora Biotehničkih nauka.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić pozdravio je prisutne i poručio da današnjom svečanošću odaju priznanje ljudima koji su dobar deo svog života uložili u nauku, znanje i naučno-istraživački rad i novim doktorantima čestitao na uspehu.

“U okviru obeležavanja Dana univerziteta, svake godine imamo i svečani događaj promocije doktora nauka. Na ovaj način odajemo priznanje ljudima koji su dobar deo svog života uložili u ovaj trenutak, kada će biti promovisani u doktore nauka. Vi ste ono najbolje što imamo našem Univerzitetu, ne samo sa našeg univerziteta već i iz drugih grana, drugih univerziteta i zemalja, što pokazuje da naš univerzitet ima značajan kredibilitet, kada se radi o naučno-istraživačkom radu. Mi nismo samo nastavna institucija koja obrazuje ove kadrove, mi smo naučno-istraživački centar svih dešavanja, kada se radi o razvoju nauke i kulture na prostoru Kosova i Metohije i šire” rekao je rektor Arsić i zahvalio profesorima, dekanima, mentorima i komisijama, na ukazanom poverenju pred kojima su doktori nauka odbranili svoje disertacije.

Dekani fakulteta i mentori su u kratkim crtama predstavili biografije i naučno-istraživački rad promovisanih doktora nauka.

Doktor nauka iz oblasti Elektrotehnike i računarstva Jelena Todorović kaže da je čast i zadovoljstvo biti deo ovakve svečanosti ali i da je za to bilo potrebno puno truda i rada.

“Postati doktor nauka uopšte nije mala stvar. Zaista je čast i zadovoljstvo biti danas ovde i biti deo ovakve promocije. Uručeno nam je priznanje za sav trud koji smo uložili, trebalo je puno truda i rada, ali evo na kraju se sve isplatilo. Zahvalila bih se svim profesorima koji su učestvovali u našem razvojnom akademskom putu. Nadam se da ćemo mi sada, kao profesori i doktori nauka, doprineti daljem razvoju naših studenata, koji se nadam se, biti naše kolege jednog dana” rekla je Todorović.

Emilija Redžić Mirković doktor Filoloških nauka kaže da je za zvanje doktora nauka bilo potrebno dosta odricanja ali i ljubavi prema svojoj struci.

“Mnogo neprospavanih noći, mnogo truda, rada, odricanja, ali zaista i mnogo ljubavi prema onome što smo radili” navela je Emilija Redžić Mirković.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i gosti sa Tehničkog Univerziteta u Poljskoj i partneri na ERASMUS+ programu Pavel Drožđev, koji je istakao da je itekako zadovoljan saradnjom dva univerziteta.

“Ovde smo u poseti putem ERASMUS+ projekta. Ovde ćemo biti tri dana a cilj posete je upoznavanje sa studijskim programima i mogućnošću za studentsku mobilnosti, između dva univerziteta. Ovo je četvrta poseta ovom univerzitetu, a inače saradnja traje već deset godina. Trenutno su aktivna dva ERASMUS projekta i vrlo sam zadovoljan saradnjom” rekao je Drožđev.

Današnjoj promociji prisustvovali su članovi porodica, prijatelji, profesori, promoteri i mentori.

Comments

Pročitaj još