Poternica za Albancem sa KiM zbog proterivanja Srba

Foto: radiokameleon.ba/

E. B. optužen je za torturu nad N. K. i njegovom suprugom Z. K., počinjenu sa saučesnicima iz terorističke OVK. Tražise i suđenje u odsustvu.

Tužilaštvo za ratne zločine raspisalo je poternicu za E. B., Albancem sa Kosova i Metohije koji je optužen za teško nasilje nad srpskim bračnim parom N. K. i Z. K. iz Uroševca, počinjeno nakon dolaska mirovnih snaga u tu pokrajinu, u junu 1999. godine. Supružnici su nakon pretrpljenog terora napustili svoju kuću i nisu se vratili na KiM.

Kako „Politika” saznaje, Dušan Knežević, nedavno izabrani v. d. glavnog tužioca za ratne zločine, podigao je 14. juna optužnicu protiv E. B. zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Nedostupni Albanac tereti se da je sredinom juna 1999. godine na području Uroševca kao pripadnik tzv. OVK sa više N. N. pripadnika iste jedinice, u cilju stvaranja etnički čiste teritorije, vršio prinudno raseljavanje i proterivanje nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

Reč je o civilima koji su u svojim domovima ostali da žive nakon povlačenja Vojske Jugoslavije i policijskih snaga Republike Srbije sa Kosova i Metohije. Znajući da je reč o civilima srpske nacionalnosti, nakon nasilnog ulaska u njihovu kuću, okrivljeni E. B. uperio je oružje u bračni par N. K. i Z. K. Držao ih je na nišanu dok je drugi pripadnik OVK započeo torturu nad N. K.

Zadao mu je mnogobrojne udarce rukama i nogama po glavi i telu. N. K. je zbog batina više puta padao i gubio svest. Pripadnik OVK mu je pretio da će ga satarom zaklati i gurao mu metke u grlo terajući ga da ih proguta. Nakon toga je napao Z. K. vršeći nad njom različite bludne radnje. Zadao joj je udarce u glavu i srušio je na krevet. Za to vreme, okrivljeni je i dalje supružnike držao na nišanu automatske puške. Obojica su od njih tražili oružje, novac i zlato. Zahtevali su da se isele, ali da ništa od stvari ne ponesu sa sobom, tvrdeći da je to sada njihovo i da se ubrzo vraćaju. To su i učinili, dovodeći sa sobom još tri pripadnika OVK.

Zatim su iz garaže bračnog para Z. K. i N. K. odvezli njihov „opel”. Supružnicima su zapretili da do sutra napuste kuću i ostave svu imovinu, inače će ih pobiti. U strahu za svoju bezbednost, ovi ljudi su napustili kuću i otišli sa Kosova. Nikada se više nisu vratili.

Comments

Pročitaj još