• Početna>
  • Vesti>

Petković: Beograd čvrsto opredeljen za dijalog, očuvanje mira i srpskog naroda na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa Nikolom Verolom, generalnim direktorom Generalne direkcije za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Italije.

Petković je istakao da je razgovor bio veoma sadržajan i otvoren i još jednom naglasio da je Beograd čvrsto opredeljen dijalog, kao i da čuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

,,Podvukao sam da je Beograd čvrsto opredeljen za dijalog i da je sto puta bolje da razgovaramo, nego da imamo tenzije i probleme na terenu. Nažalost, proces dijaloga je u zastoju zbog jednostranih i eskalatornih poteza Prištine koja direktno gazi sve postignute sporazume i dogovore u Briselu“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je sagovorniku objasnio da je formiranje ZSO neophodno, kako bi se zaustavilo iseljavanje Srba.

,,Zbog nemogućih uslova života koje stvara Priština, Srbi danas napuštaju sever Kosova i Metohije i Zajednica srpskih opština je pored preuzete obaveze Prištine i snažna potreba srpskog naroda na KiM kako bismo zaustavili novi talas iseljavanja i našem narodu obezbedili kolektivna prava i garantovali bezbednost“, rekao je Petković.

On je dodao da je o tome na sastanku u Domu poslanika Republike Italije informisao i zamenika predsednika Komisije za spoljne poslove gospodina Paola Formentinija i druge članove komisije.

,,Važno je da puna istina o nemogućem životu Srba na KiM i konstruktivnom pristupu Beograda dijalogu sa Prištinom stigne i do italijanskih poslanika“, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još