• Početna>
  • Vesti>

U Domu kulture „Gračanica“ promovisana knjiga „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“

Foto: RTV Gračanica

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture „Gračanica“ održana je promocija knjige „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“, pisca i književnog kritičara Aleksandra B. Lakovića. Knjiga je objavljena u izdanju Doma kulture Gračanica i svojevrsni je svedok pesničkog stvaralaštva na ovim prostorima.

Knjiga „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“ predstavlja jedno od najznačajnijih izdanja Doma kulture „Gračanica“ u kome je prikazan sistematski pregled srpske poezije i stvaralaštva na prostoru Kosova i Metohije.

Autor ističe da nije bilo ni malo lako pri odabiru stvaralaca, koji su u ovom periodu ostavili trag na kosmetskom poestkom nebu.

„Kada sam počeo da radim nisam znao da će biti ovako. Hteo sam da pokušam da učinim još jedan apel da se još jednom pročita ta srpska poezija sa Kosova i Metohije, da se odaberu i dalje vredni pesnici kojima je mesto u istoriji srpske poezije. Mi danas ipak živimo kao da smo nekako to ispustili, počevši od imena mi smo od te stare Srbije došli do Kosova“, kazao je na promociji autor.

Kako bi oblikovao naučno-relevantnu studiju autor se rukovodio kriterijumima ostvarenih pesničkih rezultata.

„On je u ovoj naučnoj monografiji obuhvatio stvaralački vrlo plodan i dinamičan period razvoja srpske poezije u kojem je veliki broj pesnika različitih generacija pesnički stasavao i zauzimao svoje mesto u modernoj i savremenoj srpskoj književnosti. Lakovićevu interpretativnu pažnju privukli su i autori koji se polako itabliraju na našoj književnoj sceni“, istakla je recezentkinja Jana Aleksić.

„Bez ovih knjiga i bez ove knjige kao krune našeg književnog stvaranja na Kosovu i Metohiji mi ne možemo sagledati punu civilizacijsku vrednost ovog prostora, mi ne možemo sagledati život ovog prostora i, što je za nas većinu ovde najvažnije, mi ne možemo pravilno razumeti kako se razvijala umetnost na ovom prostoru, kako se razvijala poezija i kako se razvijao taj esencijalno važan književni život“, rekao je književnik i direktor Doma kulture Živojin Rakočević.

Aleksandar Laković autor je i knjiga pesama pod nazivom „Noći“, „Zaseda“, „Povratak u Hilandar“, „Drvo slepog gavrana i mnogih drugih. Dobitnik je nagrada: „Kondir Kosovke devojke“ za poeziju, „Jovan Skerlić“ i „Milan Bogdanović“, kao i za književnu kritiku, „Grigorije Božović“ i prozu, „Ljubomir Nenadović“.

Comments

Pročitaj još