• Početna>
  • Vesti>

Mojsilović sa Filjuolom: Najveća pretnja po bezbednost su jednostrani potezi Prištine

Ministarstvo odbrane/TV Most

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je sa komandantom Združene operativne komande Oružanih snaga Italije general-potpukovnikom Frančeskom Paolom Filjuolom, o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i operativnim aspektima vojno-vojne saradnje.

Mojsilović je ocenio da se aktuelni oružani konflikti u Evropi i na Bliskom istoku negativno odražavaju i na stanje bezbednosti u regionu, koje je i pored toga relativno stabilno, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane .

Dodaje se da je Mojsilović kao najveću pretnju po bezbednost istakao jednostrane poteze privremenih institucija samouprave u Prištini i represiju tzv. specijalnih policijskih snaga nad Srbima u Pokrajini, kao i da izvesni izazov predstavlja i ilegalni priliv migranata.

Analizirajući situaciju na Kosovu, Mojsilović je ukazao da se Vojska Srbije dosledno pridržava Vojno-tehničkog sporazuma i da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Kfor prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju u Pokrajini, koja može da zaštiti srpsko stanovništvo i naše nacionalno, versko i kulturno-istorijsko nasleđe na prostoru Kosova i Metohije.

U tom smislu je izrazio očekivanje da će međunarodne snage bezbednosti u Pokrajini, u kojima značajnu ulogu ima kontingent italijanskih oružanih snaga, potpuno i nepristrasno sprovoditi svoj mandat i reagovati na svaki pokušaj ugrožavanja bezbednosti građana, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još