• Početna>
  • Vesti>

Predati posmrtni ostaci troje srpskih civila stradalih 1999. godine

Foto: Kim

Posmrtni ostaci Momira Milenkovića iz Prizrena kidnapovanog 1999. godine predati su na prelazu Merdare njegovoj porodici. Tela Svetislava Đapa iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca preuzeli su predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Posmrtni ostaci troje srpskih civila stradalih 1999. godine predati su danas na prelazu Merdare.

Tela Momira Milenkovića iz Prizrena, Svetislava Đapa iz Prištine i Perke Mladenović iz Uroševca identifikovana su metodom analize DNK nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Milenković kidnapovan ispred kuće

Momir Milenković iz Prizrena kidnapovan je 29. juna 1999. godine.

„Otišao je da obiđe kuću i tamo su ga našli, ispred svoje kuće. Kidnapovali su ga i odveli u nepoznatom pravcu. Do sada nismo ništa znali, sada su nam rekli“, kazala je njegova supruga Ljiljana Milenković.

Milenković je, prema rečima porodice, otet zajedno sa prijateljem muslimanske veroispovesti.

„Do sada mu se gubio svaki trag. Vodio se kao kidnapovan, nestao i evo sada preuzimamo njegovo telo. Kidnapovan je u Prizrenu“, kazala je njegova ćerka Marica Stojanović.

Supruga i ćerka ističu da im je lakše što će napokon zakopati njegove posmrtne ostatke.

„Hvala Bogu da smo ga našli, da znamo gde mu je grob, da možemo da upalimo sveće. Sve je do sada bila neizvesnost“, dodala je supruga Ljiljana.

Posmrtni ostaci Milenkovića pronađeni su zajedno sa ostacima njegovog prijatelja sa kojim je kidnapovan.

Telo Milenkovića biće sahranjen u Velikoj Plani, dok će Đapa i Mladenovićeva biti sahranjeni u Kruševcu i Beogradu.

Posmrtni ostaci Milenkovića, Đapa i Mladenovićeve pronađeni su neposredno nakon kidnapovanja, ali je DNK analiza urađena nedavno i pronađeni su srodnici.

Svi su stradali posle dolaska KFOR-a na Kosovo 1999. godine.

Odalović: Saradnja sa Prištinom u zastoju

Direktor Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović je kazao da su porodice Milenković, Đapa i Mladenović nakon 25 godina dočekale dan kada je potvrđen identitet njihovih najmilijh.

„Tela su bila u mrtvačnici u Prištini svo vreme i uzimanjem uzoraka krvi došli smo do identiteta. Ova lica su nestala, odnosno po obdukcionim nalazima već tada ubijena, posle dolaska međunarodnih misija na prostoru Kosova i Metohije. To je ono što je velika sramota, da tih 50 hiljada mirovnjaka koji su dozvolili da se na tako bestidan način, rulja koja je sebe nazivala Oslobodilačkom vojskom Kosova, obračuna sa starim i nemoćnim“, rekao je on.

Svo troje su, napominje bili starosti preko 50 godina u trenutku kada su stradali.

„To govori o tome su pokušali, cilj im je bio da zatru sve što je ostalo srpsko tada, posle dolaska međunarodne misije. Po zahtevu porodice, mi ćemo organizovati sahrane. To je ono što Komsija ima kao svoju obavezu“.

Odalović je istakao da se u mrtvačnici u Prištini nalazi još 300 tela neidentifikovanih lica.

„Među njima je najmanje 90 lica srpske nacionalnosti, to je ono što nas posebno brine. Intenzitet saradnje sa Prištinom, odnosno sa njihovom delegacijom je već nekoliko godina u totalnom zastoju. Mi smo u Briselu se nadali da će kada je dijalog izmešten i kada je ta tema dobila podršku, da ćemo dobiti novi vetar u leđa, informacije, a onda je tamo zahvaljujući jednostranoj odluci Aljbina Kurtija ceo proces zamrznut“, napominje Odalović.

Porodicama dati odgovore

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica ističe da su tela koja su danas predata pronađena pre više do 20 godina.

„Nemamo novih lokacija, informacija, mnogo onoga što bi trebali da radimo onako kao smo radili do pre tri godine kada je proces blokiran. Razmenili smo na jednom radnom sastanku dosta informacija, prištinske i naše strane, dogovor je bio da se organizuje održi sastanak Radne grupe na kojem bi napravili dinamiku aktivnosti i postupajući po zahtevima jedne i druge strane, odnosno zahteva porodice, da odemo na lokacije, pretražimo ih, proverimo informacije i porodicama damo odgovore koje traže“, napomenuo je on.

Odalović napominje da porodice kidnapovanih treba staviti u prvi plan, a ne politiku.

„Ovo je civilizacijsko i humanitarno pitanje“, zaključio je.

Preko 300 tela i dalje se nalazi u mrtvačnici u Prištini

Poslednjaprimopredaja posmrtnih ostataka obavljena je takođe na prelazu Merdare 2021. godine.

U službenim evidencijama Komisije Vlade Srbije za nestala lica još 1.613 osobe se vode kao nestale nakon sukoba na Kosovu, 567 njih je srpske, a ostali su albanske nacionalnosti.

Do sada je pronađeno i porodici predato 385 posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti.

Comments

Pročitaj još