Priština plaća svakom ko udomi psa lutalicu

Foto: Pixabay

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama, ponudio je građanima skoro trećinu minimalne mesečne plate na Kosovu ukoliko udome psa lutalicu.

U Prištini ima oko 4.000 pasa lutalica i oni su velika glavobolja lokalne vlasti. Neki građani kažu da su morali da beže od agresivnih pasa.

Šokantan snimak mladića koji je brutalno tukao malog psa lutalicu podigao je svest o problemu i izazvao protest aktivista i ljubitelja životinja prošlog meseca.

„Ovo nije izolovan slučaj, to se dešava psima svakog dana širom Kosova“, rekla je aktivistkinja za prava životinja Argjenta Dociki.

„Kada povredimo životinje, one postaju agresivne prema nama. Ako ih hranimo i ne tučemo, neće biti agresivni“, rekla je 11-godišnja učenica Berta Meha, koja je bila sa ocem na protestu na glavnom prištinskom trgu.

Pedeset evra mesečno

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegov ambiciozni program „Dom za svakog psa“ rešiti problem i promeniti stav prema psima. Grad će domaćinstvima plaćati 50 evra mesečno za usvojenog psa lutalicu.

„Čuvanje psa je skupo i nemaju svi novca. Zato pomažemo porodicama koje usvajaju lutalice“, rekao je 48-godišnji arhitekta za AFP.

Grad je već počeo da prikuplja pse sa ulica. Rama kaže da će biti smešteni u velika skloništa gde će biti vakcinisani, sterilisani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Hadžaj bio je jedan od prvih koji je prihvatio ponudu gradonačelnika i udomio deset pasa:

„Želim da uradim nešto za njih. Želeo bi da usvoji još deset. Srećan sam što sam im obezbedio krov nad glavom i dovoljno hrane i prostora“, rekao je 52-godišnjak koji je sagradio niz kuća u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Šibovac, zapadno od Prištine.

Grad je rekao da bi drugi trebalo da „slede Samijev trag i da svakom psu lutalici daju dom“.

Promena se neće desiti preko noći

Ali nisu svi oduševljeni idejom: „Mora da plivamo u novcu kada ga toliko dajemo psima. Sve pse treba sterilisati ili će ceo budžet otići na pse“, rekao je penzioner Mirsad Balaj (65).

Arhitekta Bajram Kazagići kaže, s druge strane, da su i psi „stanovnici ovog grada“: „Ako želimo da brinemo o ljudima, onda moramo da brinemo o psima lutalicama kao o članovima porodice“, rekao je ovaj 62-godišnjak.

Gradonačelnik Rama tvrdi da sa budžetom koji ima na raspolaganju može da reši problem, pod uslovom da je tačna procena broja pasa lutalica u gradu. Ipak, ne očekuje da će se to dogoditi preko noći.

„To će se desiti za 10 ili 20 godina kada se promeni društvena svest i ljudi pokažu više ljubavi prema psima“, naveo je on.

Problemi sa psima lutalicama nisu zabeleženi samo u Prištini već i u Gračanici i Severnoj Mitrovici. Poslednjih godina u Severnoj Mitrovici je učestalo trovanje pasa.

Comments

Pročitaj još