• Početna>
  • Vesti>

Eljšani: U Leposaviću pisana kazna zbog remećenja javnog reda; Kancelarija za KiM i Srpska lista: Terorisanje omladine

Foto: leposavic.net, zvanična stranica Opštine Leposavić

Kosovska policija intervenisala je sinoć ispred jednog kafića u Leposaviću, sat vremena iza ponoći, zbog “remećenja javnog reda”, potvrdio je za Radio Mitrovica sever zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani i dodao da je tom prilikom dvojici mladiča (obojica 2006. godište) pisana novčana kazna predviđena za ovaj prekršaj.

Prema njegovim rečima, ovim licima je policija odredila novčanu kaznu u iznosu od po 200 evra.

Prilikom ovog incidenta, prema Eljšanijevim rečima, jedan policajac je nenamerno aktivirao suzavac i nije imao nameru da baci suzavac na njih.

“Suzavac je ispaljen u zemlju, ne u njih. Osigurač nije bio siguran i suzavac se slučajno aktivirao” rekao je Eljšani.

Dodao je da je na remećenje javnog reda reagovala redovna policija, a da postoji mogućnost da je tu bila i policija za brzo reagovanje.

Sa druge strane, ovi mladići u izjavi za Kosovo online kažu da su privedeni zbog toga što su pevali pesme o Kosovu, da je policija bila nasilna prema njima dok ih je odvodila do policijske stanice i da ih je “prskala suzavcem”.

Petković: Cilj ovih operacija nije red i mir, već teror

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju
Petar Petković reagovao je na ovaj događaj, nazvavši ga “iživljavanjem Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom u Leposaviću” i “još jednom potvrdom da operacije Prištine na severu Kosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta”.

“Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući
simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i
ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja” ističe Petković u saopštenju.

Petković naglašava da ovde nije reć o incidentu, već da je to “predominantna politika, i nije prekomerna upotreba sile, već svakodnevna matrica policijskog postupanje na severu Kosova i Metohije”.

“Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i
demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele
da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama” saopštio je direktor Kancelarije.

Petković dodaje da je krajnje vrema da se “pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Kurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gde je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrednost prerasla u sopstvenu suprotnost”.

U daljem tekstu, Petković apeluje na međunarodu zajednicu da reaguje.

“…Da spreče Kurtija u kampanji mržnje i nasilje protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer bez toga su stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana na ivici provalije” stoji na kraju saopštenja.

Srpska lista: Međunarodne bezbednosne snage da se uključe u obezbeđivanje mira

I iz Srpske liste smatraju da se radi o “terorisanju srpske dece” što je kako se navodi u saopštenju “sramno, neprofesionalno, nedopustivo i neljudsko ponašanje koje izaziva najoštriju osudu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

Dodaju da bi morala da reaguje međunarodna zajednica koja se kako navode “nedavno hvalila uspesima ovakavog kosovskog društva koje su, po sopstvenom priznanju, podržali u prethodnim godinama”.

“Napadi na srpsku decu, uz upotrebu suzavca, pretnju oružjem i psiho-fizičko zlostavljanje je deo institucionalne represije režima u Prištini čiji je plan progon svega srpskog i sticanje jeftinih političkih poena kod albanskog stanovništva kojem osim mržnje prema Srbima Kurti ništa drugi nije pružio za tri godine”.

I iz Srpske liste je upućen zahtev međunarodnim bezbednosnim snagama, da se aktivno uključe u obezbeđivanje mira i bezbednosti za srpski narod.

“….Da prestanu da budu nemi posmatrači zlostavljanja srpskog naroda i servis koji reaguje isključivo na pozive kosovskih institucija, već da se aktivno uključe u obezbeđivanju mira i sigurnosti svim građanima, pa i našem narodu na Kosovu i Metohiji čija se prava svakoga dana krše od strane režima u Prištini. Apsolutno je nedopustivo da se nad Srbima sprovodi represija bez ikakvog povoda, i nemo posmatra kako Srbi napuštaju svoja vekovna ognjišta. Isto tako očekujemo od međunarodnih predstavnika da se aktivnije uključe i vrše direktan nadzor nad radom kosovske policije koja sprovodi ogoljeno nasilje nad Srbima” zaključuju iz SL.

Comments

Pročitaj još