• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Visoki Dečani simbolizuju veličanstveno Vaznesenje Hristovo

Foto: Radio Goraždevac

U manastiru Visoki Dečani u prisustvu velikog broja vernika svečano je proslavljena hramovna slava Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan. Svetu Liturgiju služio je Episkop raško – prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenoslužitelja i monaštva manastira.

Na kraju Svete liturgije i litije oko hrama, vladika Teodosije je blagoslovio slavski kolač i žito.

Najočuvaniji hram Nemanjića

U svojoj besedi, vladika Teodosije je istakao da manastir Visoki Dečani, kao najočuvaniji hram koji su Nemanjići podigli, simbolizuje veličanstveno Vaznesenje Hristovo i daje nadu za večni život.

“Evo ova predivna sveta obitelj, ovaj hram, najlepši u najočuvaniji od svih hramova koje su Nemanjići i svi potonji vladari podigli u našem rodu. On uspravno stoji, dostojanstveno kao što se Gospod u slavi uzneo na nebo, tako i ovaj manastir, ova crkva stoji na ovom mestu ukazujući na preslavno Vaznesenje Hristovo i ukazujući nama šta nas čeka posle ovog privremenog života u večnom životu na nebu, carstvu Hristovom. Zaista je Sveti kralj najviše učinio za svoj rod i njegov boravak ovde u ovom hramu, u ovoj obitelji čini preslavna dela Božija i mnogi koji dolaze svedoci su toga”, kazao je vladika.

“Dolaze ovde po blagoslov da zahvataju od žive vode Hristove od koje se ne žedni. Blagodat Božija svakoga obasipa i Sveti kralj daje ono što je Hristovo, ono što je neprolazno, večno, za šta živimo. I ova sveta obitelj i monasi ove svete obitelji živeći ovde, trudeći se, podvizavajući se spašavaju svoje duše ali čine da i ova svetinja živi i u vremenu teškom kada su mnogi skeptici i kada mnogi simnjaju u budućnost našu. Dovoljno je da dođu ovde i da pogledaju koliko Vaskršnje radosti ima u ovoj svetoj obitelji”, dodao je.

Brige prepustite Gospodu

Vladika je pozvao vernike da svoje brige prepuste Gospodu i da se uzdaju u molitve svetog kralja Stefana Dečanskog, te poželeo srećan praznik i hramovnu slavu svima prisutnima, moleći se za blagoslov i očuvanje manastira i svih koji ga posećuju.

“Svoje brige prepustaj Gospodu, a Gospod zna šta je nama potrebno, šta je za nas najbolje. Molitvama Svetoga kralja velukomučenika neka je srećan današnji praznik, hramovna slava ove svete obitelji. Da Gospod sačuva igumane, monahe, sve one koji dolaze ovde na poklonjenje u ovu svetu obitelj kao i u sve druge svetinje da bi se slavilo ime Božije”, kazao je u besedi Vladika Teodosije.

Proslava Spasovdana u Visokim Dečanima je nastavljena uz praznični ručak u manastirskoj trpezariji.

Comments

Pročitaj još