• Početna>
  • Vesti>

Poetsko – muzičko veče „Pesme prizrenske“, Radmile Knežević 14. juna u Gračanici

Foto: Kim

U okviru Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture „Gračanica“ organizuje poetsko – muzičko veče „Pesme prizrenske“, pesnikinje i glumice Radmile Knežević, koje će se održati u petak, 14. juna 2024. godine sa početkom u 19 časova.

Knjiga pesama „Pesme prizrenske“, pisana je na prizrensko-timočkom dijalektu, odnosno na starom prizrenskom govoru. „Radmila Knežević je u ovoj zbirci pesama putnik kroz istorijsko sjećanje, krhki most između dva vremena i dva svijeta, pregovarač između sebe i svoje sjenke i između nedogledne ikone. Nježna duša, i mudra glava s Prizrenom u srcu, s Bistricom u očima, po nasleđu svečana i otmena, čuva svoj prag, da ga nigdje ne odnese u nigdje“, istakao je o zbirci književnik Milutin Mićović. Ova zbirka pesama je neprocenjivo svedočanstvo o nekadašnjem Prizrenu, i kao takva ima umetničku, lingvističku, etnografsku i istorijsku vrednost.

Radmila Knežević rođena je u Prizrenu. Završila je Akademiju umetnosti, smer gluma i Filolški fakultet – književnost i srpski jezik. Glumica je sa stalnim angažmanom u Narodnom pozorištu u Prištini sa sedištem u Gračanici, u kome takođe režira predstave i vodi Školu glume. Osnivač je festivala dečije književnosti u Budvi pod nazivom „Male morske pesme i priče“. Objavila je deset knjiga i dobitnica je mnogobrojnih književnih nagrada. Radmila Knežević, kao rođena Prizrenka svojom poezijom čuva ljubav prema Kosovu i Metohiji. Živi i radi u Budvi.

Comments

Pročitaj još