• Početna>
  • Vesti>

Paljokaj: U EU nema velike političke volje za ukidanjem mera Kosovu

Foto Koha

Dopisnik Kohe iz Brisela, Augustin Paljokaj, izjavio je da ne postoji volja zemalja članica Evropske unije da se Kosovu uklone mere sankcija.

On je u ponedeljak u emisiji „60 minuta“ KTV-a izjavio da je nekada bilo više volje za ukidanjem mera, a prema rečima Paljokaja, dok Kvinta ima glavnu reč „možda će biti posledica u procesima u kojima je Kosovo“.

„Izgleda da politička volja u Evropskoj komisiji da se mere uklone bar nije tolika kao što je bila kada su uvedene pre godinu dana… Možemo biti svesni da može biti posledica u procesima u kojima je Kosovo, a sa druge strane, zemlje Kvinte vode glavnu reč“, rekao je on i dodao da su pitanja poput formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom stvorila jasan nesporazum.

Paljokaj je naveo da su partija nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona pretrpele veliki gubitak podrške na izborima za Evropski parlament, a to bi, prema njegovim rečima, moglo da utiče i na proces dijaloga Kosovo-Srbija.

„Ne vidim prostor za napredak (u dijalogu) posle poraza Makrona i Šolca koji su pretrpeli juče na izborima… Podrška njihovim partijama je pala na 15 odsto, a ti ljudi su jedini koji su dali pritisak na strane u EU za proces dijaloga. Sada su politički oslabili, ne vidim da će imati volje da se bave Kosovom i Srbijom”, rekao je dopisnik Kohe.

Paljokaj je dodao da će Miroslav Lajčak i dalje biti izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija do izbora novog „da proces ne bi bio vakumu”.

On je, međutim, rekao da posle pokušaja sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića „ne verujem da će biti veće prilike u procesu dijaloga”.

Govorio je i o budućnosti dijaloga, kako će na njega uticati nove stranke koje će doći na vlast u EU.

„Biće insistirano da se razjasni da li postoji sporazum ili ne između Kosova i Srbije, ali se kosovskoj strani zamera što nije ispunila svoje obaveze kao što je osnivanje Asocijacije, a Srbiji se ne zamera. Imamo poziciju u dijalogu, stoga je i u interesu međunarodne zajednice da nema pokreta na terenu koji bi mogao da eskalira situaciju. Nalazimo se u prelaznoj fazi u Evropskoj uniji“, rekao je on.

Comments

Pročitaj još