• Početna>
  • Vesti>

Preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament: Pobeda EPP na izborima, desnica i krajnja desnica povećali broj mandata

Foto: Vijesti.ba

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše – 189 mandata na izborima za Evropski parlament, pokazuju najnoviji preliminarni rezultati koji su objavljeni tokom noći u Briselu.

Ovi rezultati pokazuju da će EPP i Progresivna alijansa socijalista i demokrata ostati najveće grupacije u EP, ali i da su desničarske i krajnje desničarske partije povećale broj mandata u EP.

EPP je povećao broj mandata sa 176 na 189, dok je Progresivna alijansa socijalista i demokrata pretrpela blagi pad i imaće 135 poslanika u novom sazivu EP, dok je u prethodnom imala 139 poslanika.

Najveće gubitke pretrpele su grupacije Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni-Evropski slobodarski savez.

Tako, recimo u Francuskoj, Preporod predsednika Emanuela Makrona osvojio 14,56 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon što su prebrojani svi glasovi, a Francuska stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojila je 31,47 odsto na jučerašnjim izborima za Evropski parlament (EP). Time je stranka Le Pen osvojila 30 mandata u EP, a stranka Makrona 13, prenosi Figaro.

Obnovimo Evropu, koja okuplja liberalne partije širom EU, u novom sazivu EP imaće 83 poslanika, dok je ranije imala 102 poslanika, a Zeleni će imati 53 poslanika, dok su ranije imali 72 poslanika.

Preliminarni rezultati ukazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke povećale broj mandata na izborima, pa će tako Identitet i demokratija, koji okuplja stranke krajnje desnice poput „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, imati 58 poslanika, dok je ranije imala 49, a Evropski konzervativci i reformisti, kojima pripadaju i „Braća Italije“ italijanske premijerke Đorđe Meloni, imaće 72 poslanika, dok su ranije imali 69.

Levica će u novom sazivu imati 35 poslanika, partije koje se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom 45, a ostali 50 poslanika.

Makron raspustio parlament

Francuski predsednik Emanuel Makron raspustio je nacionalni parlament i raspisao nove parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Makorn ističe da nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament ne može da se pretvara kako se ništa nije dogodilo, te da ishod evropskih izbora nije dobar za njegovu vladu.

„Porast nacionalista predstavlja opasnost za Francusku i Evropu“, navodi Makron.

„Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamenta. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja“, naglašava predsednik Francuske.

Makron obrazlaže da je na izborima za EP “naučena glavna lekcija“, odnosno da “partije koje brane Evropu“ nisu ostvarile dobre rezultate.

„Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete“, zaključuje Makron.

Mađarska: Fidesu 43,8 odsto glasova, TISA osvojila 30,7 odsto

Na osnovu 99.95 odsto obrađenih glasova, najviše mandata u Mađarskoj na izborima za Evropski parlament osvojila je lista mađarskog premijera Viktora Orbana, podaci su Nacionalne izborne kancelarije.

Koalicija „Fides-KDNP“ imaće 11 evroparlamentaraca od 21 koliko daje Mađarska. Na drugom mestu je lista „Tisa“ sa 7 osvojenih mandata.

Koalicija okupljenih oko socijalista imaće dva evroparlamentarca u novom sazivu EP.

Jedan mandat otišao je desnom pokretu „Naša domovina“ za koji je glasalo 305.163 Mađara, odnosno 6,76 birača.

Novi poslanik EP biće Laslo Torockai, nekadašnji gradonačelnik Ašothaloma na mađarsko-srpskoj granici, žestoki protivnik ilegalnih migracija.

Nemačka: Konzervativci prvi, krajnje desničarska AfD druga

Prema prvim preliminarnim rezultatima u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišćansko – demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Ako se rezultat zadrži, to će se smatrati velikim uspehom za stranku koja je poslednjih meseci bila opterećena skandalima koji uključuju optužbe za špijunažu i korupciju, piše briselski Politiko i dodaje da se širom Evrope predviđa da će krajnje desničarske, nacionalističke i populističke stranke ostvariti značajan broj glasova.

Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mesto sa 14 odsto, a ako se rezultat održi, to će biti istorijski minimum za stranku.

Predviđa se i da će Zeleni, koji vladaju u saveznoj koaliciji sa SPD-om i Slobodnim demokratama (FDP), završiti sa 12 odsto, što je pad podrške od 8,5 odsto u poređenju sa evropskim izborima 2019. godine.

Kako se navodi prema prvim projekcijama nova nemačka populistička partija Bunis Sahra Fagenkneht (BSV), koja kombinuje levičarsku ekonomsku politiku sa desničarskim kulturnim pogledima, osvojila je 5,5 odsto glasova.

Tu stranku osnovala je Fagenkneht, dugogodišnja članica partije Levice.

Projekcije, objavljene nakon zatvaranja birališta u 18 časova, a po proporcionalnom sistemu Nemačka, kao najveća zemlja EU ima pravo na 96 evroparlamentaraca.

Španski PP desnog centra pobedio

Španska Narodna partija desnog centra (PP) pobedila je na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Španiji i osvojila je 22 mesta od ukupno 61, koliko ta zemlja ima u EP.

Time je zadat udarac španskoj vladi koju predvode socijalisti premijera Pedra Sančesa, preneo je Rojters.

Sančesovi socijalisti osvojili su 20 mesta u EP.

U Španiji, desnica je nastojala da evropske izbore pretvori u referendum o Sančezu.

Uoči glasanja, pažnja javnosti bila je usmerena na priču u kojoj je uključena premijerova supruga, Begonja Gomez, koja je pod istragom zbog optužbi za korupciju i trgovinu uticajem, što je Sančez odbacio kao politički motivisane i potpuno neosnovane optužbe.

U Austriji tesna pobeda krajnje desnice

Prema prvim projekcijama pobedu na izborima za Evropski parlament u Austriji odnela je desničarska Partija slobode, ali sa manjim brojem glasova nego što je bilo očekivano, prenosi austrijska radio televizija (ORF).

Prema izveštaju ORF-a, Partija slobode dobila je 25,5 odsto glasova, tesno ispred konzervativne Narodne partije (OVP) sa 24,7 odsto i Socijalnih Demokrata sa 23,3 odsto, preneo je Rojters.

Prognoza koja je objavljena ranije danas pokazala je da će „Partija slobode“ biti u prednosti u odnosu na OVP 3,5 odsto.

Bugarska: Pobedila Koalicija GERB-SDS

Koalicija GERB-SDS bivšeg premijera Bojka Borisova pobedila je na vanrednim parlamentarnim izborima, kao i na evropskim izborima.

Prema podacima agencije „Galup“, na izborima za Evropski parlament GERB-SDS je osvojila 26,2 odsto glasova, dok je drugo mesto zauzela koalicija Nastavljamo promene -Demokratska Bugarska (PP-DB) sa 15,7 odsto.

Slede „Preporod“ sa 15,4 odsto, Pokret za prava i slobode (DPS) sa 11,7 odsto, Bugarska socijalistička partija (BSP) sa 9,7 odsto i „Ima takav narod“ sa 6,4 odsto.

Izlaznost birača na izborima za Evropski parlament bila je 29,8 odsto.

GERB-SDS je pobedio na parlamentarnim izborima sa 25,8 odsto glasova. Drugo mesto osvojila je koalicija PP-DB sa 15,5 odsto, a trece DPS – 14,7 odsto.

Hrvatska: Najviše mandata za HDZ

Na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj vladajuća Hrvatska demokratska zajednica osvojila je šest mandata, Socijaldemokratska partija četiri, a po jedan mandat imaće zeleno-leva grupacija Možemo! i desni Domovinski pokret, pokazuju prvi nezvanični rezultati Državne izborne komisije večeras u 23 sata.

Prema tim podacima HDZ je dobio 34,6 odsto glasova, lista SDP i partnera 25,96 posto, a na trećem mestu je DP sa 8,82 odsto glasova.

Na četvrtom mestu Možemo! sa 5,92 odsto osvojenih glasova.

Podaci su dobijeni na osnovu obrade 99,82 posto biračkih mesta, na kojima je glasalo 751.326 birača.

Izlaznost je bila svega 21,32 odsto, što je za 8,53 posto manje nego na izborima 2019. godine, javila je agencija Hina.

Holandska Zeleno-laburistička alijansa pobedila

Holandska Zeleno-laburistička alijansa (GL-PvdA) pobedila je na izborima za Evropski parlament (EP) u Holandiji i osvojila osam poslaničkih mesta, pokazuju rezultati na osnovu gotovo 100 odsto obrađenih glasačkih listića.

Krajnje desničarska Partija za slobodu (PVV) osvojila je šest poslaničkih mesta, preneo je Politiko.

PVV na izborima za EP 2019. godine nije osvojila nijedno mesto, ali je ipak dobila poslanika u Evropskom parlamentu nakon Bregzita.

Stranka desnog centra odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea, Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD), zauzela je treće mesto i osvojila je četiri poslanička mesta.

Desničarski Pokret građana-poljoprivrednika (BBB) i centristički Novi društveni ugovor (NSC) osvojili su dva, odnosno jedno poslaničko mesto u EP.

Proevropska stranka Volt osvojila je dva poslanička mesta.

Holandski poslanik u EP i kandidat Zelenih za sledećeg predsednika Evropske komisije Bas Ajkhut rekao je da su to sjajne vesti što su Zeleni pobedili u Holandiji, istovremeno izražavajući razočarenje što je podrška Zelenima opala širom Evrope.

Konzervativci vode u Grčkoj, veću podršku dobila krajnja desnica

Vladajuća grčka konzervativna Nova demokratija značajno vodi na današnjim izborima u Grčkoj za Evropski parlament (EP) i, prema izlaznim anketama, osvojiće između 28 i 32 odsto glasova, dok su stranke krajnje desnice dobile veću podršku u odnosu na prethodne izbore 2019. godine.

Nova demokratija je na parlamentarnim izborima prošloga juna osvojila 40,5 odsto glasova, a na evropskim izborima 2019. godine 33,1 odsto glasova.

Prema anketama, glavna grčka opoziciona partija Siriza dobiće između 15,2 do 18,2 odsto glasova na današnjim izborima za EP, Pasok od 10,9 do 13,9 odsto, a komunisti KKE od 7,9 do 10,3 odsto, preneo je Politiko.

Stranke krajnje desnice značajno su poboljšale rezultate i, prema anketama, Niki će dobiti od 2,9 do 4,9 odsto glasova, dok ce Glas razuma osvojiti od 2,2 do 3,6 odsto glasova.

Ankete: Levica pobednik na izborima u Danskoj

Glasanje za Evropski parlament završeno je u Danskoj i prema prvim rezultatima pobednik je levičarska partija.

Prema anketi nacionalne televizije DR, u pitanju je Socijalistička narodna partija (SF), za koju se očekuje da osvoji najveci deo glasova – 18,4 odsto, što je tri od 15 mesta za Dansku u Evropskom parlamentu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prema tim rezultatima, levica je ispred premijerkine stranke „Socijaldemokrate“, za koju se očekuje da ce zadržati svoja tri mesta, ali da će njen udeo u glasovima naroda opasti.

Prema drugoj anketi TV2, SF je na drugom mestu sa 17,1 odsto glasova, a „Socijaldemokrate“ sa 18 odsto.

Obe ankete ukazuju udar na stranku desnog centra „Liberali“. Ona je partner u koalicionoj vladi i očekuje se da ce izgubiti dva od svoja četiri mesta.

Poljska: Građanska koalicija premijera Tuska vodi

Građanska koalicija (KO) poljskog premijera Donalda Tuska vodi na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Poljskoj, pošto je osvojila 38,2 odsto glasova ispred opozicione partije Pravo i pravda (PiS) koja je osvojila 33,9 odsto glasova, pokazuju rezultati izlazne ankete IPSOS-a.

Tusk se zalaže za, kako navodi, „sigurnu budućnost zemlje u srcu EU“.

Partneri Građanske koalicije u koalicionoj vladi, koja je preuzela vlast u decembru, Treći put i Levica, osvojili su 8,2 odsto, odnosno 6,6 odsto, pokazuje anketa, preneo je Rojters.

Krajnje desničarska stranka Konfederacija osvojila je 11,9 odsto glasova.

Konačni rezultati izbora ce verovatno biti objavljeni u ponedeljak.

Slovačka: Prozapadna opozicija pobedila na evropskim izborima

Prozapadna opoziciona partija Progresivna Slovačka pobedila je na izborima za Evropski parlament u toj zemlji.

Predsednik Državne izborne komisije Eduard Burda rekao je sinoć na konferenciji za novinare da je ta stranka osvojila 27,81 odsto glasova.

Partija slovačkog premijera Roberta Fica Smer socijaldemokratija, koja se protivi daljem naoružavanju Ukrajine, dobila je podršku 24,76 odsto birača i zauzela drugo mesto po broju glasova.

Republikanska stranka osvojila je 12,53 odsto, Glas-SD 7,18 odsto, a Hrišcansko-demokratski pokret 7,14 odsto glasova, prenosi TASR.

Izlaznost na izborima za EP bila je 34.38 odsto, što je najveći odziv za evropske izbore od pet, koliko ih je do sada održano u Slovačkoj.

Belgija: De Kro najavio ostavku nakon loših rezultata svoje stranke na parlamentarnim izborima

Belgijski premijer Aleksander De Kro izjavio je da će od danas biti „premijer u ostavci“, nakon što je njegova partija desnog centra Otvoreni flamanski liberali i demokrate zabeležila loš rezultat na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Za nas je bilo posebno teško veče, izgubili smo. Od sutra ću biti premijer u ostavci, rekao je De Kro sinoć pristalicama, uz suze, prenosi briselski Politiko.

Naveo je da je „signal birača bio jasan“.

Uveren sam da nam je brzo potrebna nova vlada sa punim ovlašćenjima, dodao je on.

Flamanske nacionalističke partije dominirale su na jučerašnjim izborima u Belgiji, a liberalna stranka premijera Aleksandera De Kroa doživela je udarac.

Prema anketama, desničarska nacionalistička Nova flamanska alijansa ostvarila je najbolji rezultat sa 22 odsto glasova.

Krajnje desničarska, antiimigraciona partija „Flamanski interes“ je na drugom mestu, sa 17,5 odsto, ispred Socijalističke partije „Napred“, koja je osvojila oko 10,5 odsto glasova.

De Kroova partija „Otvoreni flamanski liberali i demokrate“ osvojila je manje od sedam odsto glasova, znatno zaostajajuci za krajnjom levicom.

Predsednik stranke Tom Ongena takođe je rekao da će podneti ostavku.

Janšina SDS pobednik izbora za EP u Sloveniji, osvojila četiri mandata od devet

Opoziciona Demokratska stranka (SDS) pobedila je na izborima za EU u Sloveniji i dobiće četiri od devet mesta te zemlje u Evropskom parlamentu.

Vladajući pokret Sloboda dobio je na jučerašnjim izborima dva, a po jedno mesto pripalo je zelenoj stranci Vesna, Socijaldemokratama (SD) i Hrišćanskoj-demokratskoj Novoj Sloveniji (NSi).

SDS je, nakon prebrojanih skoro svih glasova, dobio 30,8 odsto, što je više od četiri odsto u odnosu na pre pet godina, prenosi STA.

Pokret Sloboda, koji je prvi put učestvovao na izborima za EP, osvojio je 22,1 odsto glasova.

Lider SDS-a Janez Janša predložio je da nacionalni parlament bude raspušten, rekavši da je rezultat „poruka slovenačkih glasača aktuelnoj vladajućoj koaliciji da postupi slično kao što je to uradio francuski predsednik Emanuel Makron“.

Lider Pokreta „Sloboda“ i premijer Robert Golob, izjavio je da je zadovoljan rezultatima i primetio da su stranke levog centra zajedno ipak dobile više od desnog centra.

„To je ono što nam daje nadu za budućnost. Uveren sam da ce se to takođe odraziti na sledećim opštim izborima,“ rekao je on.

Vesna, osnovana pre dve godine, osvojila je 10,5 odsto glasova, skoro isto koliko je njen kandidat Vladimir Prebilič dobio na predsedničkim izborima pre dve godine, navodi STA.

SD i NS su osvojili 7,71 odsto i 7,70 odsto glasova, jedva su nadmašili vanparlamentarnu Narodnu partiju (SLS) sa 7,27 odsto, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije.

Levica je jedina stranka u parlamentu koja nije dobila ni jedno mesto, sa osvojenih 4,7 odsto.

Lider SD Matjaž Han rekao je da je njegova stranka srećna što je osvojila jedno od devet slovenačkih mesta, jedno manje nego do sada.

Izlaznost na izborima za EP u Sloveniji je premašila 41 odsto, što je dvanaest procentnih poena više nego pre pet godina.

Meloni: Braća Italije se potvrdila kao vodeća italijanska stranka

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je da se njena stranka „Braća Italije“ (FDI) na jučerašnjim izborima za Evropski parlament potvrdila kao vodeća italijanska stranka jer je postigla još bolje rezultate nego na prethodnim izborima.

Meloni je u objavi na mreži X objavila svoju fotografiju na kojoj prstima pokazuje slovo „V“, ukazujući na italijansku reč za pobedu (vittoria).

Stranka „Braća Italije“ osvojila je 28,85 odsto glasova na izborima za EP, dok je na drugom mestu levičarska opoziciona Demokratska partija (PD) sa 24,04 odsto, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi ANSA.

„Pokret 5 zvezdica“ osvojio je 9,91 odsto glasova, a stranka „Napred Italijo“ 9,72 odsto glasova.

Krajnja desničarska Liga Matea Salvinija osvojila je 9,14 odsto glasova.

Veber: Fon der Lajen će i dalje voditi EU

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće na čelu Evropske unije još pet godina, poručio je večeras u Briselu lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, nakon što je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament.

On je naglasio da EPP želi demokratsku Evropu i da „pobednik izbora sada ima pravo da imenuje predsednika EK, prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Fon der Lajen: EPP će izgraditi bastion protiv ekstrema i levice i desnice

Evropska narodna partija desnog centra (EPP) izgradiće bastion protiv ekstrema i sa levice i desnice, izjavila je večeras predsednica Evropske komisije i članica EPP Ursula fon der Lajen.

„Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa levice i desnice“, rekla je fon der Lajen, prenosi Rojters.

Ona se obratila ubrzo nakon zatvaranja birališta u Nemačkoj i proglasila pobedu svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

„Imali smo fantastičnu kampanju, bili smo odlučni, bili smo jedinstveni, uspeli smo i sada smo pobedili na evropskim izborima , rekla je ona.

Građani EU u nedelju su na izborima za EP birali 720 novih poslanika EP, za 15 više nego 2019. godine. Konstitutivna sednica EP biće održana od 16. do 19. jula.

Comments

Pročitaj još