• Početna>
  • Vesti>

Svesrpski sabor danas i sutra; Starović: Želimo da pokažemo jedinstvo sa obe strane Drine

Foto: Tanjug

Uoči sutrašnjeg svesrpskog Sabora, u Beograd stižu zvaničnici Republike Srpske. Premijer Miloš Vučević i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić dočekaće popodne premijera Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.

Jedinstvo usmereno ka zajedničkoj budućnosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da se radi o jednoj velikoj i značajnoj manifestaciji kojom se želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda sa obe strane Drine.

“Jedinstvo koje je usmereno ka zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj sudbini koju delimo, ali jedinstvo koje nije usmereno ni protiv koga drugog, kako u Srbiji, tako u Srpskoj ili bilo gde na Balkanu, jedinstvo koja nikoga ne ugrožava. Siguran sam da će to zaista biti jedna lepa, pa mogu reći, i spektakularna manifestacija. To je čitav niz, desetine različitih aktivnosti koje počinju već sa današnjim danom koje će biti organizovane u sklopu ovog velikog i značajnog Sabora i mislim da će sve to skupa biti i na radost i na ponost čitavog srpskog naroda“, rekao je Starović.

Vlada Srbije je juče usvojila više protokola i memoranduma o saradnji sa vladom RS. Dokumenti pokrivaju različite oblasti od kulture, prosvete, poljoprivrede, trgovine, turizma, do brige o porodici i dijaspori.  

Starović kaže da će niz različitih, a u svakom smislu veoma značajnih dokumenata, biti usvojeni na zajedničkoj sednici dve vlade koje će biti održane sutra u Palati Srbije od 12 časova. 

Nova vitalnost u sporazumu o specijalnim vezama

“Čitava ideja se sastoji u tome da je sporazumu o specijalnim paralelnim vezama koji je davnih dana zaključen između Srbije i Republike Srpske, a sve na osnovu Dejetnoskog mirovnog sporazuma na šta imamo pravo – potrebno udahnuti jednu novu vitalnost, jednu novu sadržinu“, napominje Starović.

Prema njegovim rečima, tu dobru saradnju koja postoji između državnog rukovodstva Republike Srbije i rukovodstva Republike Srpske, treba i proširiti, i produbiti, i učiniti je funkcionalnom, sveobuhvatnom, da prožima “poprečni presek našeg društva“.

Bilateralni sastanci i susreti već danas 

Ministar Starović dodaje da aktivnosti počinju već danas. “U tom smislu,  ministri u Vladi Srbije pozvali su svoje kolege iz vlade Srpske da već danas dođu u Beograd. Danas će biti organizovani bilateralni sastanci, susreti, druženje, upoznavanje, ali se ne ograničava sve na saradnju između ministarstava. Naprotiv, mi govorimo i o susretima lokalnih samouprava, sportskih saveza i udruženja“, kaže Starović.

Podvlači značaj kulturno-umetničkih društava, što je bitan segment sutrašnjeg dana.

“Ali govorimo i o rukovodiocima ustanova kulture, različitih institucija, preduzeća, svi mi moramo da se umrežimo i da zajednički razgovaramo o projektima, o idejama, o svemu onome što čini našu zajedničku sudbinu i zajedničku budućnost“, ističe Starović.

Politički značaj kroz usvajanje deklaracije

Ideja o Saboru je nastala, kako kaže, kada smo počeli da se suočavamo sa pritiscima koji su veoma snažni i sveobuhvatni, a u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.

“Ovaj sabor će imati i svoju društvenu, i svoju kulturnu dimenziju, ali, naravno, da će imati i značajan politički sadržaj, koji će se, pre svega, ogledati u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja će biti usvojena na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske”, rekao je Starović.

Kaže da će deklaraciju potpisati predsednik Republike Srbije, predsednik Republike Srpske, uz koju će “pristati i patrijarh Porfirije”, i koja će dati snažni politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti.

Temeljan i ozbiljan dokument

“Moram da kažem da je ta deklaracija veoma temeljan i veoma ozbiljan dokument, koji se još uvek usaglašava, ali ono što je sasvim sigurno, da će svoje snažno uporište i snažan temelj imati upravo u Dejtonskom mirovnom sporazumu, Ustavu Bosne i Hercegovine, koje mi bezrezervno poštujemo”, rekao je Starović.

“I zaista smatram da svi politički problemi, političke turbulencije, kojima, nažalost, svedočimo u prethodnim godinama u Bosni i Hercegovini, proističu iz pokušaja za jednostranim izmenama Dejtona, koje se čine bez onoga što je nužno i neophodno, a to je konsenzus oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda”, podvlači Starović.

Dejtonski mirovni sporazum važan u svom slovu

Zato je bitno, kako dodaje, da se još jednom podsetimo koliko je Dejtonski mirovni sporazum važan u svom slovu, u svojoj, egzaktnoj sadržini, a ne u različitim tumačenjima duha tog sporazuma.

Kada govorimo o toj političkoj sadržini, to će biti svakako najznačajniji element, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje na koji način će Srbija štititi kroz deklaraciju interese Republike Srpske i obrnuto, Starović kaže da će to biti u svakom slučaju, potpuno poštujući Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine, “suvereniteta susedne i prijateljske države, ali, naravno, i suvereniteta i integriteta Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine, dakle, kao jednog od dva entiteta”.

“Ono sa čime se zaista suočavamo već dugi niz godina i što ugrožava i političku stabilnost i normalno funkcionisanje Bosne i Hercegovine, jesu ti pokušaji da se sve ono što je definisano Ustavom BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom na jedan jednostavan način, putem političkih pritisaka, različitih zloupotreba, političkih mehanizama, izmeni protiv volje same Republike Srpske i  srpskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Starović.

Na manifestacijama će biti više od 10.000 gostiju što iz Srpske što iz ostalih gradova Srbije. Ključni element je umetnički program od 17 časova na Trgu republike, uz 48 kulturno-umetničkih društava i 2.500 igrača.

Comments

Pročitaj još