• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige o sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom u subotu u Kosovskoj Mitrovici

Knjiga „Sveštenomučenik Nedeljko Streličić”, autora đakona crkve u Rakovici Aleksandra Azdejkovića, biće promovisana u subotu, 8. juna, u Kosovskoj Mitrovici.

Knjigu o ispovedniku vere, borcu za veronauku, misionaru i milosrdnom ocu svoje pastve, svetom sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom, koji je veći deo svog života proveo na Kosovu i Metohiji, predstaviće autor đakon Aleksandar Azdejković. U toku izlaganja, autor će dati poseban osvrt na progon sveštenstva SPC u periodu od 1944. do 1985. godine.

Događaj, čiji je početak zakazan za 17.30 časova, održaće se u prostorijama parohijskog doma crkve Svetog Dimitrija.

Sveštenik Nedeljko Streličić, paroh kneževački (rakovički), rođen je 26. februara 1907. godine u selu Pusto Šilovo. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici i završio Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu 1929. godine sa odličnim uspehom. Iste godine, oženio se Branislavom Gvozdić, ćerkom sveštenika Stojana Gvozdića iz Zvečana. Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1930. godine i postavljen za paroha u Prištini, a kasnije na parohiju u Lapljem Selu kod Prištine.

Blagoslovom patrijarha Varnave, 1935. godine postavljen je na parohiju kneževačku sa sedištem u manastiru Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1936. godine.

Tokom svog službovanja, uz podršku vernog naroda i patrijarha Varnave, uspeo je da izgradi hram i parohijski dom u Rakovici.

Za vreme Drugog svetskog rata, otac Nedeljko se istakao humanitarnim radom, organizujući prikupljanje pomoći za siromašne, ratne siročiće i ranjenike.

Međutim, posle oslobođenja Beograda 1944. godine, nove vlasti su započele obračun sa crkvenim i društvenim vođama. U martu 1945. godine, pripadnici Ozne su ga odveli na informativni razgovor iz kog se nikada nije vratio. Njegova supruga je obavestila Crkvenu Upravu da je otac Nedeljko streljan posle strahovitih mučenja.

Sveštenomučenik Nedeljko (Streličić) uvršten je u diptih svetih 21. maja 2023. godine, na radost vernog naroda i njegovih potomaka, od kojih nekoliko porodica živi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Comments

Pročitaj još