• Početna>
  • Vesti>

Profesor Stanković dobitnik ,,Srebrnog krsta” u Ohridu: Veliki lični i uspeh Univerziteta na kome radim

Foto: TV Most

Profesor dr Veroljub Stanković sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Leposavić, prvi je i za sada jedini Srbin koji je nagrađen velikim priznanjem u Severnoj Makedoniji, koje do danas ima samo dvadesetak evropljana,

Ovaj stručan i nadasve skroman čovek, jedno od najvećih svetskih priznanja, nagradu ,, Srebrni krst” dobio je za izuzetne pedagoške, stručne i naučne rezultate koji prevazilaze nacionalne okvire.

,,Ja sam na dodeli pitao potpredsednika svetske federacije da li je siguran da sam ja to zaslužio, jer svaka nagrada mora da ima i neko obrazloženje, na šta mi je on odgovorio da se upravo po obrazloženju može zaključiti da sam nagradu zaslužio”, priča profesor Stanković za TV Most i dodaje da i skromnim ljudima i onima koji to nisu, svakako prija kada neko prepozna i ceni njihov rad.

Stanković navodi da nagrada koju je dobio liči na orden što, kako kaže, zapravo i jeste.

,,To i jeste orden, koji je važan ne samo za mene, već za sve koji rade, ne samo na ovom fakultetu, već na Univerzitetu i izazov da marljivo rade i da jednog dana oni budu ti koji će ga dobiti i to bi trebalo da bude najvažnija poruka”, ističe Stanković.

Dodaje da posle 33 godine rada na Univerzitetu i najveće ,, Vidovdanske povelje”, koju je dobio, sve druge nagrade dolaze jedna za drugom, kao po nekoj inerciji.

,,Sigurno mi je najvažnija nagrada ,,Vidovdanska povelja”, zato što je Univerzitet na kome sam radio prepoznao moj rad i to je važnije nego sve drugo…kad rad prepozna kuća iz koje dolaziš”, podvlači Stanković.

Ovaj veliki čovek, još jednom iskazuje veliku skromnost i svoj uspeh pripisuje celom timu ljudi sa kojima je sarađivao.

,,Ova nagrada zaista prija , jer se retko dodeljuje, a mi smo imali tu čast, ne samo ja kao pojedinac, nakon svih ovih godina, znate, morali ste da imate ambijent i ljude sa kojima ste radili…Svaki rezultat ne dolazi kao rad pojedinca, morali ste da imate neki tim, morali ste da imate ljude koji su vas podržavali i profesore koji su vas učili.

To je jedna kompozicija, koja nema kraj, ali je imala početak”, ističe profesor Stanković.

Od 1900.godine do danas, ovo je 18. Evropski kongres u Ohridu, na kome je učestvovalo preko petsto učesnika i članova federacije iz četrdeset tri evropske zemlje.

Comments

Pročitaj još