• Početna>
  • Vesti>

Otkud medijima da su optuženi za izazivanje razdora Srbi?

Foto: KoSSev

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice Srba za izazivanje razdora i netrpeljivosti – isti naslov „krasi“ vesti najmanje pet portala na Kosovu koji izveštavaju na albanskom.

I dok se svi redom pozivaju na zvanično saopštenje tužilaštva, u onom koje je objavljeno na sajtu i Fejsbuk stranici ove institucije, ne navodi se nacionalnost optuženih. Sa druge strane, prema nezvaničnim saznanjima KoSSev portala, ali i potvrdi Balkan Insight-a, optužnica je podignuta protiv osoba albanske nacionalnosti, i to Nikole Džufke i Ljejdija Zagalija, koji su novembra prošle godine provalili u napuštenu srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu.

Specijalno tužilaštvo Kosova izvestilo je 28. maja da je Osnovnom sudu u Prištini podnelo optužnicu protiv dve osobe N. B. i L. Z, zbog izvršenja krivičnog dela „izazivanje razdora i netrpeljivosti“.

Ova vest ubrzo se našla na velikom broju portala koji izveštavaju na albanskom. Većina medija je samo prenela šturo saopštenje Specijalnog tužilaštva, u kojem osim inicijala dve osobe, nema detalja o slučaju za koji se terete, odnosno šta su navodno učinili, kada i gde.

Nekolicina medija koji izveštavaju na albanskom, međutim, prenoseći saopštenje specijalnog tužilaštva, u svojim izveštajima je dodalo još jedan detalj kojeg nema u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ove institucije – da je optužnica navodno podignuta protiv Srba.

Ova informacija nalazi se i u naslovima vesti.

„Specijalno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu u Prištini optužnicu protiv dve osobe srpske nacionalnosti inicijala N.B. i L.Z. U saopštenju se navodi da je optužnica protiv dvojice navedenih koji su optuženi, podignuta zbog krivičnog dela ‘Izazivanje razdora i netrpeljivosti’“, ovo je cela vest medija Klan Kosova.

Pozivajući se na navode ovog medija istovetnu vest objavio je i portal vushtrriaonline.

Izveštaj istog sadržaja, od reči do reči, objavili su i Gazeta10 GazetaBlic, navodeći sebe kao autora vesti.

Da su N. B, i L. Z protiv kojih je podneta optužnica navodno Srbi, svoje čitaoce izvestio je i portal Paparaci.

Ovaj medij je, međutim, ujedno objavio fotografiju dokumenta, tj. saopštenja, u kojem se navodi da je autor Specijalno tužilaštvo Kosova.

Za razliku od saopštenja objavljenog na sajtu i Fejsbuk stranici tužilaštva, u dokumentu koji je podelio Paparaci, zaista se navodi da je reč o osobama srpske nacionalnosti.

„Specijalno tužilaštvo podnelo je optužnicu Osnovnom sudu u Prištini – Posebno odeljenje, protiv dvojice okrivljenih sa inicijalima N.B i L.Z srpske nacionalnosti“, stoji u prvoj rečenici dokumenta.

Ipak, kako KoSSev nezvanično saznaje, a što je u međuvremenu potvrdio i Balkan Insight, u pitanju je optužnica protiv Nikole Džufke i Ljejdija Zagalija, koji se terete za izazivanje nacionalne, verske i etničke mržnje, a usled provale u napuštenu srpsku pravoslavnu crkvu u novembru prošle godine

Čak je i manastir Visoki Dečani preneo informaciju ovog medija na mreži X, uz svoja dopunska podsećanja na ranije izjave i informacije Eparhije raško – prizrenske .

Upravo je ova Eparhija podnela krivičnu prijavu protiv dvojice muškaraca zbog izazivanja razdora i netrpeljivosti, nakon što su na Dan albanske zastave prošle godine nasilno ušli u crkvu SPC Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakinica kod Podujeva.

Džufka je tada saopštio da je osnovao Albansku nacionalnu crkvu i da je promenio naziv crkve u „Fan Noli“, a Eparhiji nakon podnošenja prijave zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta SPC poručio – „ne usuđujte se da priđete crkvi u Rakinici, jer vas čeka pakleni oganj“.

Nikola Džufka, inače građanin Albanije iz Elbasana, prema navodima Eparhije raško – prizrenske, ali i Pravoslavne crkve Albanije, zapravo nije svešteno lice, već se, kako obe crkve navode, lažno predstavlja kao sveštenik.

I sam Džufka je pretprošle nedelje na svom Fejsbuk nalogu potvrdio da je protiv njega pokrenut krivični postupak na Kosovu od strane SPC, međutim, bez preciziranja da li je i podignuta optužnica.

Na kraju, ostaje nepoznanica otkud medijima informacija da su optuženi navodno osobe srpske nacionalnosti, te potvrda verodostojnosti navodnog saopštenja u kojem se upravo to navodi, a koje je objavio Paparaci.

Kako bismo utvrdili uzrok konfuzije, obratili smo se Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Odgovor je, međutim, izostao do objavljivanja ove vesti.

Comments

Pročitaj još