• Početna>
  • Vesti>

Pitanje statuta ZSO ostalo nedefinisano nakon neuspeha Kosova u SE

Foto: Radio Mitrovica sever

Pitanje nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom ostalo je nedefinisano, nakon odbijanja statuta EU i nevažećih obaveza da se isti izradi od strane institucija Kosova.

Iako Vlada nije dala odgovor kako će postupiti sa ovim sporazumom, poznavaoci političkih dešavanja podeljeni su oko toga kako bi to trebalo učiniti.

Vlada Kosova nije dala odgovor kako da se nastavi sa primenom sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Premijer Aljbin Kurti odbacio je nacrt statuta koji je ponudila Evropska unija, dok je obaveza da ga sam izradi važila samo jedan dan.

Od 24. maja iz kabineta premijera nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa ovim pitanjem.

Pristup izvršne vlasti protiv ovog sporazuma oni koji su upoznati sa političkim dešavanjima na Kosovu  smatraju neozbiljnim.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da izvršna vlast treba da izradi svoj nacrt za Udruženje.

On je dodao da bi dokument trebalo da bude sačinjen u saradnji sa međunarodnim predstavnicima, jer u suprotnom izaziva sumnju da će za njih biti prihvatljiv.

„Ako je vlada sigurna u ono što govori, onda treba da ide na kosovski nacrt, ali to ne treba da se radi u zasedi, jer ako čekamo, taj nacrt neće važiti posle dva meseca, šta ako se okolnosti promene u EU posle parlamentarnih izbora, mnoge stvari će se dovesti u pitanje“, rekao je on.

Nereagovanje Vlade Kosova na ovu temu, prema Arifiju, predstavlja bekstvo od odgovornosti u odnosu na nedostatak volje da se sa Udruženjem krene ka implementaciji sporazuma.

U međuvremenu, analitičar Artan Muhadžiri izjavio je da međunarodna zajednica neće prihvatiti eventualni nacrt koji sačini Kosovo.

Prema njegovim rečima, bez prosleđivanja nacrta EU Ustavnom sudu, koji je Vlada prihvatila u oktobru prošle godine, neće biti progresivnih kretanja na međunarodnoj sceni za Kosovo.

„Vlada Kosova može da igra političke igre koliko hoće, ali će sve one biti rasipanje političke energije, jer će na kraju odgovor koji će dobiti od Amerike i Evrope biti isti. Dakle, potrebno je razgovarati o nacrtu EU koji je takođe usaglašen između njih i ne postoji mogućnost da se ovaj nacrt pomeri sa dnevnog reda”, rekao je Muhadžiri.

Prema njegovim rečima, izvršna vlast „nema mogućnosti“ da krene napred ni sa jednom drugom opcijom nakon stavova Francuske, Nemačke, Italije i SAD o nacrtu koji je predstavila EU.

U odnosu na sadržaj, Muhadžiri vidi način da nacrt EU prvo razmotri Ustavni sud, a zatim da izvrši neophodna poboljšanja.

„Besmisleno je raspravljati o tačkama ako Ustavni sud odbaci poslednje. Dakle, nakon odluke Ustavnog suda o validnosti ovog nacrta, može se razgovarati o bilo kojoj mogućoj tački, ali osnova će biti, možda će biti nekih malih izmena za amandman, ali stubovi i ideja, duh će biti da je to trenutno, a sve ostalo je nesporno za međunarodne predstavnike“, rekao je on.

Primena sporazuma o Asocijaciji deo je sporazuma postignutog između Kosova i Srbije pre godinu dana.

U oktobru prošle godine, premijer Kurti prihvatio je nacrt statuta koji je izradila Evropska unija kao paket sa sporazumom postignutim u Briselu i njegovim aneksom dogovorenim u Ohridu. Ali, nakon odbijanja Srbije da potpiše ovaj set dokumenata, premijer Kurti je odbio da se bavi nacrtom koji je predstavljen u formi EU.

Slanje ovog nacrta, koji je Kurti odbio, na razmatranje Ustavnom sudu, kasnije je međunarodna zajednica postavila kao uslov za prijem Kosova u Savet Evrope.

Dan pre sastanka Komiteta ministara, Vlada Kosova se obavezala da će izraditi svoj nacrt za Asocijaciju.

Ali nakon neuspeha Kosova da postane deo Saveta Evrope, vlasti Kosova su odustale od datog obećanja.

Comments

Pročitaj još