Izbori za gradske i opštinske odbornike u Srbiji

Foto RTS

Danas se bira vlast u Beogradu i još 88 gradova i opština. Birališta su otvorena od sedam do 20 časova, do kada je na snazi predizborna tišina.

Lokalni izbori u Srbiji počeli su jutros u 7.00 sati otvaranjem biračkih mesta.

Izbori se održavaju u Beogradu i u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine.

Građani biračko pravo mogu da ostvare do 20.00 časova, kada se biračka mesta zatvaraju, a do kada je na snazi i izborna tišina.

Građani danas biraju odbornike u Beogradu i još 88 gradova i opština.

Na izborima za 110 odbornika Skupštine glavnog grada nadmeće se 14 lista.

I u drugim gradovima podnet je dvocifreni broj izbornih lista.

Izbore prate domaći i strani posmatrači

Regularnost glasanja prati više od hiljadu i po domaćih posmatrača i 156 stranih.

Od domaćih posmatrača prijavljeni su CRTA, CESID, „Građani na straži“, JUKOM i „Kreni-promeni“, a od stranih OEBS-ODIHR, IFES, delegacija EU u Srbiji, IREKS, ambasada SAD, ambasada Holandije, Ambasada Slovačke i ambasada Velike Britanije.

Gde se održavaju izbori

Izbori za odbornike skupština gradova se održavaju u Beogradu, Valjevu, Vršcu, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu i Čačku.

Glasaće se i za 52 skupštine opština: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Žabalj, Žitište, Ivanjica, Inđija, Irig, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Opovo, Odžaci, Pećinci, Plandište, Preševo, Raška, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Tutin, Čajetina, Čoka i Šid.

Održavaju se i izbori za odbornike u 17 gradskih opština u Beogradu – Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin.

U Nišu će biti održani izbori za odbornike pet opština u tom gradu – Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej i Niška banja, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

Comments

Pročitaj još