• Početna>
  • Vesti>

Vučević i šef misije OEBS-a: Očekujem nastavak uspešne saradnje

Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je sa šefom Misije OEBS u Srbiji ambasadorom Janom Bratuom o saradnji u oblastima koje su od suštinskog značaja za dalji napredak Srbije, posebno na polju evrointegracija.

Premijer je rekao da se dosadašnja saradnja sa Misijom OEBS u Srbiji odvijala na prijateljski i partnerski način uz međusobno poverenje i izrazio očekivanje da će se uspešna saradnja nastaviti, posebno u održanju mira i stabilnosti u regionu, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Vučević je naglasio da ceni podršku Misije u sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji, uključujući ekspertizu u programskim oblastima poput demokratizacije i medija, jačanja ljudskih i manjinskih prava i promociji tolerancije i nediskriminacije.

Vučević je istakao da se politika Vlade Srbije zasniva na toleranciji i poštovanju prava nacionalnih manjina i dodao da je naša zemlja uspešan primer za rešavanje pitanja nacionalnih manjina, o čemu, kako je naveo, svedoči kontinuiran rad na unapređivanju zakona i drugih akata u vezi sa adekvatnom primenom jezika i pisma nacionalnih manjina i reprezenatativnost manjina u političkim i demokratskim procesima.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, istakavši da su Srbi koji tamo žive svakodnevno izloženi raznim pritiscima, diskriminaciji i provokacijama.

Vučević je istakao da se posvećeno radilo na primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Ambasador Bratu čestitao je Vučeviću stupanje na dužnost predsednika Vlade Srbije.

Bratu je istakao da će insistirati na prijateljskom i partnerskom odnosu sa Srbijom i naglasio da će posebnu pažnju posvetiti nastavku konstruktivne saradnje, zasnovane na međusobnom poverenju u cilju sprovođenja reformi, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još