• Početna>
  • Vesti>

Sednica SO Severna Mitrovica zatvorena za javnost; pokrenuto pitanje otvaranja mosta

Foto: Radio Mitrovica sever, glavni most gledan iz Severne Mitrovice

Redovna sednica SO Severna Mitrovica, koja je, zbog pretpostavke da će jedna od tema biti “otvaranje glavnog mosta na Ibru”, izazvala veliku pažnju medija, na predlog predsedavajućeg SO Nedžada Ugljanina, a odlukom odbornika, prekinuta je. Nakon konsultacija sa odbornicima, Ugjanin je novinarima rekao da je odlučeno da se ostatak sednice zatvori za javnost, nakon čega je obezbeđenje izvelo novinarske ekipe van zgrade opštine.

Uoči početka sednice, Ugljanin je za KoSSev potvrdio da otvaranje mosta nije na dnevnom redu, izrazivši javno čak i očekivanje da se o ovoj temi neće raspravljati pod tačkom razno. S druge strane za Radio Slobodna Evropa rekao je da se očekuje da će se pod tačkom “razno” pokrenuti “pitanje sprovođenja odluke o otvaranju glavnog mosta na Ibru za saobraćaj”.

Sednica je počela raspravom o usvajanju zapisnika sa prethodne sednice, nakon čega se Valentina Đerković, članica Srpske Demokratije koja je bila prisutna u svojstvu građanina, obratila predsedavajućem i upitala o kakvom je zapisniku reč i za šta se glasa. Ugljanin je rekao da nema pravo da postavlja pitanja tokom sednice, a Đerković je instistirala dodajući, da građani imaju pravo da znaju o čemu SO odlučuje.

Predsednik Skupštine predložio je da se sednica zatvori za javnost, odnosno da je napuste svi koji nisu članovi SO Severna Mitrovica, uključujući i predstavnike medija. Novinari su zbog toga negodovali.

Usledila je pauza, a potom i glasanje o ovom pitanju (zatvaranju sednice). Predsedavajući je bez podataka o tome ko je i kako glasao rekao da je predlog da sednica bude zatvorena za javnost usvojen kao i da građani i predstavnici medija moraju da napuste salu.

Dnevni red sa ukupno šest tačaka najavljen je još prošle nedelje, a mediji su preneli da će se o ovoj temi raspravljati pod tačkom “razno”. Radio Mitrovica sever ni za ovu sednicu nije dobio poziv i ako smo više puta reagovali i ukazivali da nam od novog saziva skupštine, pozivi ne stižu.

Odbornica iz Pokreta Samoopredeljenje je na početku sednice pokrenula pitanje otvaranja mosta.

„Građani su nakon naše skupštine koja je održana u aprilu prošle godine sa radošću prihatili ovu vest i svakodnevno su se raspitivali kada ce se most otvoriti“, rekla je ona, prenose mediji.

Ugljanin je u međuvremenu u telefonskom razgovoru za Radio Mitrovica sever rekao da otvaranje mosta nije bilo na dnevnom redu, uprkos jučerašnjoj najavi nekim medijima da će se o ovoj temi raspravljati pod tačkom razno.

“Ne, ovo nije bilo danas na dnevnom redu. Mi smo došli do treće tačke dnevnog reda, a ukupno ih je bilo šest. Nismo danas o tome raspravljali, jer smo odluku o otvaranju glavnog mosta doneli još prošle godine. Međutim, na početku sednice sam dao obrazloženje, pogotovu posle jučerašnje izjave da neko danas može da otvori tu temu, a i zbog velike zainteresovanosti medija danas”, rekao je Ugljanin.

Dodao je je takođe, da je zbog određenih okolnosti koje su nastale, sednica zatvorena za javnost odmah na početku.

Većina lokalnih medija sa severa Kosova je odlučila da ne sačeka završetak sednice i obraćanje predsedavajućeg.

Ugljanin kaže da odluka o otvaranju mosta jeste u nadležnosti opštine Severna Mitrovica. Obrazložio je to time da je zatvorena samo jedna strana mosta na severu, dok je sa južne otvorena.

“S obzirom da je most zatvoren samo sa severne strane to jeste u nadležnosti severne opštine”, rekao je Ugljanin za Radio Mitrovica sever.

Most na Ibru koji je sada zatvoren samo za saobraćaj, od 1999.godine bio je simbol podele i poprište velikih sukoba između Srba i Albanaca.

Comments

Pročitaj još