• Početna>
  • Vesti>

Misija EU na Kosovu: Sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru dijaloga

Foto: Evropska unija

Pregovori i sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru dijaloga u Briselu, uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije, navodi se u pisanom odgovoru Misije EU na Kosovu , portalu Kosova onlajn.

Kako se ističe ,,otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru Dijaloga uz posredovanje EU 2015. i 2016″.

,,Uprkos naporima EU u pružanju pomoći tokom godina, most je i dalje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje se odnosi na Dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa mostom treba da se odvijaju u okviru Dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije. EU nastavlja da poziva strane da bez odlaganja implementiraju sve nerešene sporazume o dijalogu, uključujući i Sporazum o mostu – i bez ikakvih preduslova ili veza sa nepovezanim pitanjima. EU ostaje spremna da olakša razgovore. EU takođe poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost terena i odvrate strane od sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije odnosa – što bi trebalo da bude njihov glavni prioritet“, naveli su iz Misije EU na Kosovu.

Ranije danas, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je da će most na Ibru biti uskoro otvoren, na šta je reagovala Srpska lista navodeći da bi to bio nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu.

Comments

Pročitaj još