• Početna>
  • Vesti>

Lara Petrović pobednica literarnog konkursa “Vaskrs u mom kraju”

Foto: Radio Mitrovica sever

Pobednicima prvog nagradnog literarnog konkursa „Vaskrs u mom kraju“ danas su u Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“ uručene nagrade i priznanja.

Prvo mesto osvojila je učenica petog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Kosovske Mitrovice Lara Petrović.

Drugo mesto pripalo je Vasiliju Vučiću, učeniku šestog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Sušice a treće mesto osvojila je Magdalena Vučinić, učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Sočanici.

Nagrade je pobednicima konkursa uručila prof. dr Valentina Pitulić. Nagrada se sastoji iz diplome, nagrade koje poklanja Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“ i novčanog iznosa, koji je obezbedila Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge.

Direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” Nikola Elezović pozdravio je prisutne i rekao da na Kosovu i Metohiji postoji veliki broj talentovane dece kao i da će Gradska biblioteka pružiti priliku svim mladim ljudima da iskažu svoju kreativnost i talenat.

Predsednik Odreda Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju i redovni profesor na Katedri za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Valentina Pitulić zahvalila se učenicima i profesorima koji su učestvovali na literarnom konkursu.

„Čast mi je da u Gradskoj biblioteci koja nosi ime Vuk Karadžić, imamo upravo prvu aktivnost Ogranka Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju, koji smo posle dugo godina truda i čekanja prošle godine osnovali, u Bogosloviji u Prizrenu“ kazala je Pitulić i podsetila na osnivanje ovog ogranka.

Pitulić je istakla da nije slučajnost što se događaj održava u instituciji koja nosi ime Vuka Karadžića i dodala da će Gradska biblioteka ući u istoriju, jer je kako je navela, po prvi put organizovala ovakvu manifestaciju. Tema Vaskrsa takođe nije slučajna, rekla je Pitulić.

„Vaskrs kao nepristajanje na smrt, dolazak novog života, jer posle raspeća dolazi večni život i posle našeg simboličnog raspeća, nadamo se da će kroz reči, zvuk, muziku, pesmu, doći i vaskrsenje“ navela je Pitulić.

Ona je uputila reči zahvalnosti svim učesnicima konkursa kao i organizatorima ovog događaja i poručila da Ogranak Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju otvara svoje srce i vrata za sve aktivnosti i za sve zainteresovane strane.

Marija Miljković sekretar Ogranka Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju doc. dr na Katedri za srpski jezik i književnost i član žirija kazala je da je konkurs raspisan aprila meseca i da je pristigao veliki broj dobrih i zanimljivih radova.

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su pristigli radovi i iz Kosovskog Pomoravlja, Koretišta kod Gnjilana, iz Lepine kod Lipljana, Sušice kod Gračanice, a svoje radove na konkurs su poslali i učenici iz Zupča, Sočanice, Zvečana i Kosovske Mitrovice. Radovi su bili šifrovani, a dešifrovanju radova se pristupilo tek nakon donošenja konačne odluke o tome koji će radovi biti nagrađeni“ rekla je Miljković i dodala da su svi radovi odgovorili na zadatu temu.

Tročlani žiri odlučivao je ime pobednika, u sastavu mr Anica Radosavljević, mr Marijana Stojković i doc. dr Marija Miljković.

Protojerej Radoslav Janković govorio je o Vaskrsu i prisutnima se predstavio svojom pesmom „Logos života“.

Pravo učešća na ovom konkursu imali su učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola na prostoru Kosova i Metohije. Cilj konkursa je razvijanje sposobnosti, kojima će na njima svojstven način očuvati srpski identitet, u skladu sa duhom vremena u kojem živimo.

Organizatori konkursa su Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“ i Ogranak Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovske Mitrovica.

Comments

Pročitaj još