• Početna>
  • Vesti>

Delegacija Srbije: Pridruženo članstvo Prištine u PS NATO opasan presedan i nagrada Kurtiju za sve jednostrane poteze

Foto: Shutterstock.com/Ink Drop, ilustracija

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je da današnja odluka te organizacije da skupština Kosova dobije status pridruženog člana, predstavlja opasan presedan i da će time biti dodatno pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Delegacija Skupštine Srbije u PS NATO ističe da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a da rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru Parlamentarne skupštine NATO.

,,Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, ovakvu odluku nisu podržali ni poslanici iz zemalja koje su ga priznale – Francuske i Italije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je i delegacija Mađarske glasala protiv ove odluke.

Srpska delegacija je zahvalila delegacijama koje su pokazale razumevanje za naše argumente, koje su, kako se navodi, odolele pritiscima i založile da se takva odluka ne bude usvojena.

U saopštenju se ističe i da predstavnicima naše delegacije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja ove odluke.

Delegacija je u saopštenju ukazala i da Srbi na Kosovu već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi, odnosno da ,,žive kao u getu“, a da je odlukom PS NATO Aljbin Kurti nagrađen za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga, kako se dodaje, upozoravali i EU i NATO i drugi međunarodni faktori.

,,Nagrađeni su dobro planirani, kontinuirani, sistematski i široko rasprostranjeni etnički motivisani napadi na srpsko civilno stanovništvo, zbog kojih je 15 odsto srpskog stanovništva napustilo teritoriju Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, a zbog kojih se 212.000 srpskih i drugih nealbanskih interno raseljenih lica nikada nije vratilo“, ukazuje se u saopštenju.

Delegacija Skupštine Srbije ocenjuje i da su ovom odlukom PS NATO dodatno ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina.

,,Ovakvom odlukom prekršena je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i svi do sada postignuti dogovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine“, zaključuje se u saopštenju delegacije Srbije.

Comments

Pročitaj još