• Početna>
  • Vesti>

Smotrom folklora počele Vidovdanske svečanosti; Iguman Mihailo: Dobrodošli u svoju kuću

Foto: Živojin Rakočević

“Dobrodošli u svoju kuću”, naveo je iguman Mihailo u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena gde je održana dečija smotra folklora pod nazivom “U susret Vidovdanu” kojom su i započele Vidovdanske svečanosti 2024. godine.

“Dobrodošli u svoju kuću. Ovo je izvor radosti, ljubavi i života”, naglasio je iguman Mihailo.

Na manifestaciji je učestvovalo oko 700 izvođača, pretežno dece, 20 kulturno-umetničkih društava i pojedinaca sa Kosova.

“Sledeće godine je deset godina kako se okupljamo u Arhangelima. Ovo je važan trenutak u životu hiljada mladih ljudi i potvrda njihovog napredovanja u teškim uslovima i vremenima”, rekao je Đorđe Lakušić iz Saveza amatera KiM, KUD Kopaonik.

Orgnizatori su naglasili da je cilj ove manifestacije čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja.

“Ovde je osam stotina dece, sve je kao u košnici, svako je pronašao mesto za igru, pisanje, slikanje”, kazao je Ivan Stojković uposlen u Domu kulture Gračanica.

Ovu nesvakidašnju smotru dečijeg folklora, tradicije, mladosti i lepote koja se po 23. put održava na Kosovu, organizuju Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo manastira Svetih Arhangela.

Comments

Pročitaj još