• Početna>
  • Vesti>

Delegacija srpskog parlamenta u Sofiji na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO

Foto: Skupština Srbije

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO započeli su učešće na prolećnom zasedanju NATO sastankom sa lordom Markom Lankesterom, koji je izvestilac za nacrt izveštaja “Zapadni Balkan – obnovljeni bezbednosni izazovi na vratima NATO”, koji će biti razmatran na sastanku Odbora za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO.

Tokom sastanka narodni poslanici su izneli niz komentara na tekst izveštaja, posebno na deo koji se odnosi na situaciju na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Lordu Lankasteru su uručene detaljne primedbe i komentari naše delegacije, koje se pored ostalog odnose na potrebu da se zauzme nepristrasan odnos prema Kosovu i Metohiji, koji bi bio u skladu sa deklarisanom politikom NATO prema ovom pitanju.

Ukazano je na niz istorijski netačnih podataka i na činjenicu da izveštajem nisu obuhvaćeni podaci o nasilju kojem su Srbi na KiM u kontinuitetu izloženi, usled niza jednostranih poteza Prištine.

Ukazano je na niz poteškoća sa kojima se suočavaju Srbi na KiM u ostvarivanju svojih fundamentalnih ljudskih prava. Istaknuta je činjenica da Priština ne ispunjava obaveze preuzete Briselskim sporazumom, te da već 11 godina nije formirana Zajednica srpskih opština, što dodatno generiše nestabilnost i tenzije.

Posebno se podseća da su, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, pripadnici misije KFOR jedine legitimne oružane snage, te je stoga transformacija takozvanih “kosovskih bezbednosnih snaga” u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Lord Lankaster je izrazio razumevanje za stavove koje je naša delegacija iznela, ukazavši da je spreman da razmotri detaljno sugestije i komentare koji su dostavljeni, kao i da uvaži deo iznetih argumenata. Ocenio je da su pojedini argumenti bili posebno konstruktivni.

Istakao je da je cilj izveštaja da održi pažnju NATO i Kfor na region Zapadnog Balkana, odnosno osigura bezbednost i sigurno okruženje na KiM, posebno imajući u vidu bezbednosne izazove u drugim delovima sveta. Izrazio je i spremnost da u narednom periodu prihvati poziv za posetu Republici Srbiji, tokom pripreme ažuriranog teksta izveštaja, koji će biti razmatran na jesenjem zasedanju PS NATO u Montrealu.

Na prolećnom zasedanju PS NATO, koje se održava od 24. do 27. maja 2024. godine u Sofiji, učestvuju v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović, kao i članovi delegacije Goran Rakić i prof. dr Zoran Dragišić.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije Republike Srbije pri NATO ambasador Branimir Filipović.

Tokom zasedanja planiran je niz bilateralnih sastanaka članova delegacije Narodne skupštine RS tokom kojih će biti narodni poslanici izraziti snažno protivljenje mogućnosti da takozvana “Skupptina Kosova” unapredi svoj status u okviru Parlamentarne skupštine NATO u status pridruženog člana.

Comments

Pročitaj još