• Početna>
  • Vesti>

Dečiji festival “Cvrkuti sa Ibra”, svojevrstan mitrovački muzički brend – 40 godina rađa talente

Foto: Radio Mitrovica sever

Dečiji festival „Cvrkuti sa ibra“, muzički brend Kosovske Mitrovice slavi svoj 40 rođendan. Po mnogo čemu specifičan ostao je odlična osnova za afirmaciju mladih mitrovačkih muzičkih talenata.

Nastao je na ideju entuzijasta, muzičkih stvaraoca, kulturnih radnika i tadašnjeg SIZ- a za kulturu u Kosovskoj Mitrovici, daleke 1984. godine.

25. maja je punih 40 godina od prvog održavanja festivala u Domu kulture “Boro i Ramiz”u Kosovskoj Mitrovici.

Mnoge sada muzičke zvezde nastupale su na ovom festivalu koji je bio i ostao jedinstven po izvođenju muzike uživo koja prati interpretatore.

Muziku, aranžmane i tekstove za numere koje se izvode već godinama, radili su eminentni poznavaoci ove vrste umetnosti. Najveći broj aranžmana za festival radio je jedan od osnivača, muzičar i profesor Muzičke škole ”Miodrag Vasiljević”, maestro Petar Rakić.

Radnici u kulturi, tadašnji direktor SIZ-a za kulturu Jablan Đukanović, Muzička škola “Miodrag Vasiljević”, mitrovački “Big bend” kasnije i Savez amatera i mladi muzičari, neki su od inicijatora i osnivača ovog na daleko poznatog dečijeg festivala. Mitrovica je i danas ponosan grad što ima manifestacije poput „Cvrkuta sa Ibra“ i Džez festivala“.

Trombonista, član “Big benda”, inače dugi niz godina muzički urednik Radija Kosovska Mitrovica, Nenad Ilić, zaslužan je za sav arhivirani materijal kojim se danas ponosimo i rado slušamo. Svirao je na gotovo svim Dečijim festivalima “Cvrkuti sa Ibra”. Onog prvog, kao šesnaestogodišnjak rado se seća.

“Festival dečije zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra” prvi put se održao 25. maja 1984. godine. Inicijator je bio tadašnji SIZ (Samoupravna interesna zajednica) kulture i Muzička škola. U sklopu Muzičke škole vežbao je “Big bend” a tu je radio i Petar Rakić. U to vreme u svetu je postojao samo jedan festival na kome se muzika izvodila uživo a to je “Zlatni cekin” u Italiji. Onda je održan i festival u Kosovskoj Mitrovici za koji nismo tada znali da će prerasti u tradiciju. Mnogi su bili skeptični, a ja sam tada bio mlad, imao sam samo šesnaest godina. Petar je samo došao jednog dana i rekao spremamo dečiji festival.

Bio sam član “Big Benda”, vežbali smo u muzičkoj školi, uvežbavali numere, rad sa decom je bio profesionalan, sa njima je najviše radila profesorka Nurka Nalbani. Festival je bio multietnički kao i naš grad. Tako su i deca pevala na albanskom, na srpskom, turskom i romskom jeziku. Petar Rakić je uporedo radio i sa “Ritam sekcijom”. Kada bi došle na red glavne probe vežbali smo ili u “Domu pionira” (stari bioskop “Tesla”) ili u velikom studiju Radio Kosovske Mitrovice, gde je inače Big bend vežbao kada se spremao za velike nastupe u staroj Jugoslaviji”, kaže Nenad Ilić.

Priseća se da je trebalo navežbati više od 15 numera. Kaže da je jako dobro zvučalo. Rad sa “Big bendom”, koji je brojao 22 člana, prema njegovim rečima, je to i garantovao.

Prvih nekoliko godina festival se održavao u Sali Doma kulture “Boro i Ramiz” uz ogromnu posećenost. Reprize, za koje je takođe vladalo veliko interesovanje, su se održavale na početku na Trgu ispred robne kuće u Južnoj Mitrovici. Izgradnjom Kulturnog centra ”Dragica Žarković” festival se sa premijerama seli tamo, da bi se reprize sutradan održavale u Sportskoj hali.

Za Festival dečije zabavne muzike se vrlo brzo pročulo. Dobio je epitet za poštovanje, da je jedini festival pored italijanskog ”Zlatnog cekina” na kome orkestar svira uživo bez matrice. Nastupa duža pauza, zbog ratnih i posleratnih dešavanja, ali 2005. godine ovaj jedinstven muzički događaj se reaktivira zahvaljujući ponovo entuzijazmu i želji da Mitrovica ne ostane bez svog sada dobro poznatog festivala – svojevrsnog muzičkog brenda.

Nenad Ilić, trombonista “Big benda” a kasnije i bas gitarista u festivalskom orkestru, sa ponosom ističe da su muziku, aranžman i tekstove u početku radili muzičari, kompozitori i tekstopisci iz Kosovske Mitrovice. Autor ne svih, ali većine muzičkih aranžmana bio je Petar Rakić, inače vođa i dirigent Big benda. Žiri su činili muzički urednici Radio Kosovske Mitrovice i Radio Prištine, članovi Književnog kluba “Trepča” i nastavnici Muzičke škole.

“Sećam se nastupa mnogo talentovane dece. O nekima se ne zna mnogo, ali je dobar deo njih kasnije napravio uspešne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Posle reaktiviranja festivala 2005. godine, dovljno je da podsetim na nastup Nevene Božović koja je pobedila te godine sa numerom “Ti nisi moj broj”. Pored Nevene tu su Isidora Nekić, Dragana Milić, Milica Dobrić te Anastasija Radovanović, koja pohađa džez akademiju u Beogradu i mnogi drugi. U fonoteci Radio Kosovske Mitrovice postoje originalni snimci jer smo svaki festival prenosili uživo”, ističe Ilić i dodaje da je to jedan kuriozitet.

Muzičarka i kantautorka Nevena Božović nastupila je na prvom reaktiviranom festivalu posle pauze 2005. godine sa numerom „Ti nisi moj broj“. Muziku i aranžman je tada radio Dušan Popović.

U jednoj od emisija Nevena je za Radio Kosovska Mitrovica izjavilaPonosna sam na rodni grad jer tu postoje kvalitetni ljudi koji i dalje beskompromisno rade na dobroj muzici“.

Neveni je svojstveno pevanje uživo, još od prvog festivala u Kosovskoj Mitrovici gde je kao devojčica pevala na Dečijem festivalu ”Cvrkuti sa Ibra”, jednom od retkih koji je upravo po tome poznat.

“Tako je, ja mislim da je čak jedini dečiji festival, gde imamo i orkestar uživo i dečiji hor i izvođače. Drago mi je, naš grad je ne samo po tome poznat, to vidim sada i u muzičkim krugovima po dobrim muzičarima, po festivalima kakav je džez festival.

“Mali grad sa takvom tradicijom koji ima sve te festivale i mnoge muzičare koji su otišli u svet”, rekla nam je tada Nevena.

Na festivalu “Cvrkuti sa ibra” nastupali su mladi interpretatori sa čitavog Kosova i Metohije, u prvim godinama održavanja bio i multietnički o čemu je naš sagovornik Nenad Ilić govorio i slikovito opisao neke izuzetne talente  koji su nastupali a sada imaju i te kako uspešne karijere.

Pevačka grupa iz Orahovca  2007. godine pobedila je sa pesmom, za koju je muziku radio Gavrilo Kujundžić a aranžman opet Petar Rakić. Nastupile su tada Maja, Milica, Dragana, Jelena, Mira i Milica. Tako je zapisano u opisu izvođača uz “nastup za pamćenje”.

Nenad Ilić je prepričao mnoge interesantne i zapažene nastupe poput ovog. Ističe da mu je žao što nema spisak izvođača koji su svoje prve nastupe imali na festivalu “Cvrkuti sa Ibra”, a potom uspešno nastavili da se bave muzikom sve do danas. Oni svi, kaže, s ponosom to ističu u svojim biografijama.

On je posebno ponosan na ovaj veliki jubilej – 40 godina od prvog održavanja Dečijeg festivala u Kosovskoj Mitrovici.

“Naravno da sam ponosan, kako ne bih bio, naročito što sam kao mlad zajedno sa svim svojim drugovima i kolegama iz “Big benda” bio učesnik prvog festivala. Žao mi je jedino što se nije održavao u kontinuitetu i što je do sada održano ukupno sedamnaest za 40 godina. Ali znam da će trajati i da je veoma važno da se nastavi tradicija sviranja uživo. Upravo treba očuvati tu specifičnost a ujedno ne odustati od stvaranja muzičkih talenata, koje je zaista Mitrovica uvek imala”, dodaje.

Nije za kraj propustio priliku da se priseti Maje Jakupović, talentovane džez pevačice, iz poznate muzičke porodice, koja je pevala na jednom od prvih festivala “Cvrkuti sa Ibra”, a sada priznata profesorka pevanja  u Gracu. Najavnu špicu za početak festivala komponovao je Petar Rakić.

Kako bi sećanje na muzičku scenu Mitrovice oživeli kroz uspomene, kako bi čuli muziku koju smo uklopili u priču kao i najavnu špicu, slušajte emisiju u nastavku:

Comments

Pročitaj još