• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Kurti poklonio pobedu Srbiji, izgubio dobijeno članstvo u Savetu Evrope

Foto: RTK2

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti izgubio “dobijeno” članstvo Kosova u Savetu Evrope, dodajući da je poklonio pobedu Srbiji i Rusiji.

Haradinaj je Kurtija nazvao “običnim prevarantom” koji je naneo štetu Kosovu i izgubio poverenje međunarodnih partnera.

“Već neko vreme izbegavam da se pozdravljam sa Kurtijem, čak i da se rukujemo, jer mislim da je kap prelila čašu i da je naneo veliku štetu Kosovu. On je običan prevarant”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kurti je “poklonio pobedu” Srbiji i Rusiji koja je, kako je kazao, nanela veliku štetu Kosovu u poslednjih šest meseci.

“Stepen nepoverenja koje saveznici imaju u Kosovo, enormno je porastao u poslednjih šest meseci. Rizik u koji Kurti dovodi građane je veliki. To je poklonilo pobedu Vučiću i Putinu. Izgubio je dobijeni Savet Evrope”, istakao je on.

Haradinaj je radnje policije na Severu nazvao legitimnim, ali je naglasio da se radi o “čistoj prevari” od strane Vlade.

“Pitanje je za građane Kosova; da smo članica NATO-a, da li bismo na Severu imali više reda i zakona, da li bismo imali suverenitet, integritet i sigurniju granicu? Na Severu bi patrolirala naša vojska, a ne samo vojska KFOR-a. Da li je moglo doći do napada na nas? Kurtiju odgovara ovakvo mesto eksperimenata, mesto takvih akcija, jer zna da vara i da je korumpirani lider. Na primer, dao je stotine tendera iz jednog izvora, a ne želi da uđemo u EU, jer u EU postoji zakon i zakon važi za sve. Ne želi da uđemo u NATO jer i tu postoje zakoni”, rekao je Haradinaj u emisiji “Petica” na Dukađini.

Ponavio je da Kurti treba da podnese ostavku.

“Ako hoće da pomogne državi, ako ima malo savesti i ako je shvatio da je napravio štetu, neka vrati mandat Skupštini”, istkao je on.

Upozorio je Demokratsku partiju Kosova, čiji se lider Memlji Krasnići nedavno odazvao na Kurtijev poziv na sastanak, da premijer “pokušava da ih uništi”, kao što je to, kazao je, učinio i sa Demokratstkim savezom Kosova.

Haradinaj je rekao da Kurti pokušava da odvoji DPK od ostatka opozicije i približi je sebi, jer ima “veliki imunitet kada sarađuje sa neprijateljima”.

“Bio je u dobrim odnosima sa DSK Ise Mustafe, uprkos veoma lošim uslovima koje im je dao, pa je DSK spušten na 12 odsto podrške. To je perfidna strategija Samoopredeljenja”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, DPK svojim delovanjem pomaže Kurtiju da osvoji još jedan mandat.

Haradinaj je dodao i da je neophodan postizborni dogovor opozicionih partija.

Comments

Pročitaj još