• Početna>
  • Vesti>

EU osudila zatvaranje Banke poštanske štedionice na severu Kosova

Evropska unija je sa zabrinutošću primetila policijsku operaciju u ponedeljak u kancelarijama Srpske poštanske štedionice na severu Kosova.

Zatvaranje i konfiskacija ovih kancelarija bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka dijaloga, koji je takođe pokrio pitanje prostorija Poštanske štedionice, eskalirajući je i protivno je duhu normalizacije i podriva kosovsku dobru volju u postizanju normalizacije odnosa kroz dijalog, navodi se u saopštenju portparola EU Petera Stana.

I opet, nekoordinisano delovanje jedne od strana ugrozilo je sprovođenje Sporazuma na putu normalizacije. Operacija kosovske policije takođe ugrožava tekuće pregovore o privremenom rešenju za ljude na koje negativno utiče uredba Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, smatraju u EU.

U stalnom odsustvu održivih alternativa, ovo će imati negativne efekte na svakodnevni život i uslove života kosovskih Srba i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije, navodi se u saopštenju.

Operacija u ponedeljak ponovo dokazuje da kosovske vlasti daju prioritet jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija reši u okviru dijaloga koji vodi EU, u vezi sa uspostavljanjem Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

“EU apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je izneo fasilitator EU i koji omogućava kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije”, navodi se na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još