• Početna>
  • Vesti>

EU osudila upad u Poštanske štedionice na Kosovu, poziva Prištinu i Beograd na dijalog

Foto Tanjug

EU je osudila zatvaranje i konfiskaciju kancelarija Poštanske štedionice na Kosovu i pozvala Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto i prihvate kompromisni predlog evropskog posrednika u dijalogu, saopšteno je u Briselu.

U saopštenju portparola Petera Stana se navodi da su operacije Kosovske policije u ponedeljak na severu Kosova eskalatorni i jednostrani potez Prištine na koji EU gleda “sa zabrinutošću”.

“Zatvaranje i konfiskacija kancelarija Poštanske štedionice bez prethodne najave ili koordinacije i samo nekoliko dana nakon poslednjeg sastanka u okviru dijaloga, koji se bavio pitanjem ovih prostorija , eskalirajući je potez protivan duhu normalizacije”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je “nekoordinirano delovanje jedne od strana ponovo ugrozilo implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji”.

Operacija kosovske policije ugrožava i tekuće pregovore o privremenom rešenju za ljude pogođene uredbom Pristine o gotovinskom poslovanju, navodi se u saopštenju Petera Stana

“U odsustvu održivih alternativa, ova akcija će imati negativne efekte na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica koje ispunjavaju uslove za finansijske transfere iz Srbije”, piše u saopštenju.

Po oceni EU, operacija u ponedeljak ponovo je dokazala da kosovske vlasti “daju prednost jednostranim i nekoordinisanim akcijama, a ne saradnji sa svojim prijateljima i saveznicima”.

Predviđeno je da se status svih struktura i službi koje podržava Srbija reši u okviru Dijaloga, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštio je Stano.

“EU apeluje na Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto i da se slože sa najnovijim kompromisnim predlogom koji je predložio posrednik u dijalogu, koji omogućava korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije”, navedeno je u saopštenju EU.

Comments

Pročitaj još