• Početna>
  • Vesti>

Stano: ZSO je jasna pravna obaveza za Kosovo prema međunarodnom pravu

Foto: Tanjug

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je „jasna zakonska obaveza za Kosovo“, rekao je za RTV21 portparol EU Peter Stano.

Stano je rekao da statut ZSO treba da bude predstavljen i razmatran u dijalogu.

„Dijalog u kome posreduje EU i aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope (EK) su odvojeni procesi. Međutim, i EU i EK su organizacije zasnovane na poštovanju vladavine prava, ljudskih prava i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina. Važno je podsetiti da je osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom neispunjena obaveza Kosova koja proizilazi iz Sporazuma o dijalogu iz 2013. godine – jedinog Sporazuma o dijalogu koji je ratifikovala Skupština Kosova sa dvotrećinskom većinom . Dakle, to je jasna pravna obaveza za Kosovo prema međunarodnom pravu i stoga je pitanje vladavine prava važno za obe organizacije“, kazao je Stano.

Dodao je da EU pozdravlja spremnost Prištine da se konačno angažuje.

„Jer od 2013. godine, nažalost, Kosovo nije preduzelo nikakve korake ka osnivanju Zajednice, a time i ka povećanju zaštite ljudskih prava manjina, uprkos mogućnostima.“

Istovremeno, kazao je, prema relevantnim sporazumima, Statut za osnivanje ZSO mora biti predstavljen i razmatran u okviru dijaloga.

„U oktobru 2023. EU je – uz podršku svojih država članica i partnera – predstavila nacrt statuta za osnivanje Asocijacije zasnovan na najboljim evropskim modelima i praksi, kao i na pravnom okviru Kosova. Evropski savet je u zaključcima iz decembra 2023. pozdravio ‘spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je strankama predstavio fasilitator EU’. Ovo je formalno priznanje dokumenta od strane svih 27 država članica EU“, rekao je Stano.

Stano je takođe naveo da sadržaj statuta, čiju je izradu najavila kosovska vlada, nije poznat i da o njemu nije razgovarano ni sa Beogradom ni sa fasilitatorom EU.

„Zbog toga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu usklađenost sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, rekao je Stano.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala saopštila je da je obavestila Savet Evrope da Priština namerava da pripremi nacrt statuta ZSO i da će ga krajem meseca uputiti Ustavnom sudu na razmatranje.

Comments

Pročitaj još