• Početna>
  • Vesti>

Dok jedni vežbaju, drugi pecaju: Novosti „otkrile“ šta radi KFOR u Bondstilu

„TURCI U CENTRU PAŽNJE: Otkrveno šta radi KFOR u Bondstilu (FOTO)“ senzacionalistički je naslov članka kojim je čitaocima veb portala Novosti.rs 14. maja navodno ponuđen ekskluzivan ili nesvakidašnji sadržaj.

Klik bejt naslov kojim se peca publika napisan je tako da sadrži dovoljno informacija da se inicira znatiželja, ali nedovoljno da se zadovolji kada se sadržaj ispod njega pročita.

Naime, ceo tekst članka je sastavljen na osnovu objave na Fejsbuk stranici KFOR-a, što diskvalifikuje bilo kakvo „otkrivanje“ iz naslova – kada vojna misija NATO-a želi nešto da „sakrije“, za očekivati je da informaciju o tome neće podeliti u tekstu na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža.

U „ekskluzivnom“ tekstu se potom navodi da su „pripadnici Misije Kfora izveli danas vežbu za obuku kontrole nereda u kampu Bondstil“ i potom dodaje da „obuku predvode turske jedinice iz Regionalne komande Istok Misije Kfora“.

U sledećoj rečenici sledi uobičajni zaključak svih saopštenja i obraćanja javnosti pripadnika ove NATO misije – „Kfor navodi da nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno“.

Iako je naslov ovog članka prvenstveno napisan da bi se privuklo što više pojedinačnih posetilaca na ovaj portal, čime se utiče na njegovo bolje rangiranje, posledično višu cenu oglasnog prostora i privlačenje većeg broja oglašivača, njime se kod čitalaca koji su Srbi, u svetlu opšte histerije u većem broju medija kada je Kosovo u pitanju, bude i negativne emocije prema Turcima i bazi Bondstil – čim se „otkriva“ nešto u vezi sa američkim vojnim kampom, potencijalno znači da je obavijeno velom zlokobne i opasne tajne.

Na isto „otkriće“ sa identičnom slovnom greškom u naslovu (otkrVeno) mogli su da nalete i posetioci portala radionovosti.com, infobg.rs, sedmasila.com, naslovi.net, svetionik.com

Ipak, najproblematičniji deo naslova je najava fotografije koja prati članak. Na priloženom printskrinu kojim se on ilustruje sasvim sigurno nisu prikazani vojnici koji izvode „obuku za kontrolu nereda“, kako se to najavljuje, već pripadnici KFOR-a koji su zaduženi za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, o jasno čemu svedoči amblem jedinice EOD na ramenu vojnika desno na fotografiji. Osim ako nisu kontrolisali nered vrhova Šar planine, uslikani pripadnici KFOR-a teško da su se bavili nečim drugim osim neredom koji mogu da izazovu mine i minska polja…

Posebno je zanimljivo što su Novosti istu fotografiju prethodno koristile sredinom marta 2023. da ilustruju članak koji je takođe sugerisao „otkriće“ naslovom – „OGLASIO SE KFOR: NATO misija otkrila šta su italijanski vojnici radili na administrativnom prelazu (FOTO)“.

U oba slučaja fotografije sa događaja o kojima su pisani članci posredno su objavljivane na njihovom dnu ugradnjom (embedovanjem) Fejsbuk objave KFOR-a na portalu Novosti.

Dok „veslate“ internet dubinama, nemojte sebi dozovliti da vas pecaju klik mamcima (klikbejt je složenica nastala od engleskih reči click/klik i bait/mamac). Klonite se naslova čiji su deo fraze: “Nećete verovati”, “Ovo morate videti”, “Šokantno”, “Otkrivamo/Otkriveno”…

Comments

Pročitaj još