• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Ivanom Vanovac: U kriznim situacijama na prvom mestu bezbednost novinara

Foto Kim

„Koliko je teško da se živi na severu Kosova, možda je još teže raditi i izveštavati. Kada su novinari u kriznim situacijama na terenu, njihova bezbednost je prvo na šta treba da budu fokusirani“, navela je u podkastu Kim radija predsednica UNS-a na Kosovu i novinarka Radija Mitrovica sever Ivana Vanovac.

Vanovac je navela da je jedan od ciljeva UNS-a da nauči medijske radnike kako da se sami zaštite.

„Ne treba se previše oslanjati na nekog drugog. Nama je sever Kosova prošle godine pokazao koliko je opasan taj jedan trenutak u kome nemate više nikog da vam omogući bilo kakvu bezbednost. Treba da znate da se sami zaštitite u takvim situacijama. To je uvek sugestija koju upućujemo kolegama, u prvom redu vodite računa o sebu, sve ostalo će sačekati“, kazala je.

Ona je ponovila da je institucionalna zaštita novinara u kriznim trenucima loša.

„To nisu situacije koje su svakodnevne, tada niko nema rutinu, ne zna kako treba da se ponaša. Nažalost, često ne znamo ni koja su nam prava, ali ni koje su nam obaveze. Imali smo mnogo sutuacija, počev od maja prošle godine, gde smo imali priliku da ispečemo zanat u tom smislu, gde su novinari, iskreno se nadam, naučili da kada su na terenu u takvim situacijama da je njihova bezbednost prvo na šta treba da budu fokusirani“, pojasnila je Vanovac.

Ona je kazala da stalne krize na severu Kosova jasno utiču na rad novinara, ali da im „nije ni teže, ni lakše u odnosu na centralno Kosovo“.

„Imamo probleme u uzveštavanju, a ono što je dobro jeste da su novinari koji rade u našim redakcijama koje izveštavaju na srpskom jeziku – dobri novinari, oni znaju svoj posao. Prema tome, tu nikada nema problema. Kako se prepoznaje to da smo dobri novinari? Nikada nismo demantovani“, rekla je Vanovac.

Naglasila je da su lokalni mediji ključni u borbi protiv dezinformacija u svojim sredinama.

„Može se reći da su se lokalni, mali mediji približili javnim servisima, medijima sa nacionalnom frekvencijom, ali i dalje postoje mediji koji svojim imenom imaju ipak bolji domet, više im se veruje. Naš posao je da, kao lokalni mediji, ne dopustimo centralnim medijima da izveštavaju o lokalu i da ne dopustimo nikada da naši ljudi, za koje mi radimo, a to je uvek naš lokal, da oni poveruju više onim većima od nas.“

Vanovac se osvrnula i na ponovljenu lažnu vest koju je Radio-televizija Kosova (RTK) na srpskom i albanskom jeziku objavila povodom godišnjice događaja od 17. marta 2004. godine.

„Čvrsto stojimo iza naše procene da su i prvobitna vest i ona koja je pretrpela izvesne korekcije na nekoliko nivoa bile loše i neprofesionalne. Nema tu diskusije, svako ko hoće da bude pošten, on će to potvrditi i reći otvoreno – da, u pravu ste, ovo je sve samo nije novinarski korektno“, kazala je ona.

Prema njenim navodima, društvene mreže su kanali preko kojih dezinformacije najbrže dolaze do građana.

„Društvene mreže imaju jednu prednost u odnosu na konvencionalne medije, a to je da ne proveravaju informacije. Nemaju tu obavezu, nemaju nikakvu odgovornost i samim tim štede vreme. Ako se nešto dogodilo, neko ko se desio na mestu događaja može jako brzo da izvesti o tome. Nije ni loše ako izveštava posredstvom video-materijala ili fotografija. Najopasnije je kada kreće da daje kontekst dešavanju, a on za to, u osnovi, nije osposobljen“, zaključila je Vanovac u podkastu Kim radija i dodala da je neophodno da građani biraju medij kojem će verovati.

Comments

Pročitaj još