• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Rešenje za pitanje dinara na Kosovu može se postići uz kompromis obe strane

Foto: Radio Mitrovica sever

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je uverenje da se privremeno održivo rešenje za pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji može postići, uz ,,fleksibilnost i kompromis obe strane”.

,,Kasnije ove nedelje, ugostiću glavne pregovarače Kosova i Srbije u razgovorima sa ciljem pronalaženja održivog privremenog rešenja za one na koje utiče uredba Centralne banke Kosova (CBK) o gotovinskim transakcija. Siguran sam da se sporazum može postići, ali to će zahtevati fleksibilnost i kompromis obe strane”, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

On je najavio da će prethodno boraviti u poseti Finskoj, nakon ,,naporne nedelje u SAD”, gde je, kako je naveo, imao važne, korisne i detaljne razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ujedinjenih nacija. 

,,Pored toga, imao sam zanimljive razgovore sa ambasadorima, u istraživačkim centrima i sa organizacijama civilnog društva. Neprocenjivo je razmeniti stavove, razgovarati o odnosu Evropska unija – Zapadni Balkan i uskladiti naše perspektive o situaciji u regionu”, zaključio je Lajčak.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojoj će se razgovarati o pronalaženju rešenja u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova o upotrebi dinara, biće održana sutra u Briselu, izjavio je ranije portparol Evropske komisije Peter Stano. 

Stano je takođe, na brifingu za novinare u Briselu rekao, da EU očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost da postignu kompromis. 

Comments

Pročitaj još