• Početna>
  • Vesti>

Kvinta zabrinuta zbog zabrane posete patrijarha Porfirija KiM, poziva Prištinu da poštuje standarde

Foto: RTS

Grupa uticajnih zapadnih zemalja, takozvane Kvinte i Misija EU u Prištini, izrazili su zabrinutost zbog odluke vlade da zabrani srpskom patrijarhu Porfiriju da dođe na Kosovo i Metohiju, kako bi u Pećkoj patrijaršiji sa episkopima započeo redovno zasedanje Sinoda SPC.

Odluka vlade je, smatra Kvinta, suprotna odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno definiše prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama Kosova u dijalogu pred EU.

“Očekujemo od Vlade Kosova da ispuni najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svojim postupcima, da deluje u interesu svih svojih građana i da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost za regionalnu stabilnost. Nastavljamo da pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle da povećaju tenzije i dovedu do incidenata”, navodi se u saopštenju objavljenom na nalogu nemačkog ambasadora u Prištini na društvenoj mreži Iks.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini navelo je da je odbilo zahtev patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da poseti Pećku patrijaršiju i da neće dopustiti posete Kosovu “sve dok Srbija ne prestane da krši Briselski sporazum”.

Takođe, očekuju dopuštanje poseta prištinskih zvaničnika centralnoj Srbiji i prestanak kampanja protiv Prištine u međunarodnoj areni.

“Od Beograda se očekuje i da prestane sa govorom mržnje i pretnji Kosovu i njegovim predstavnicima”, objavili su mediji na albanskom.

Comments

Pročitaj još