• Početna>
  • Vesti>

Žiofre: Pristupanje EU zahteva hrabrost za rešavanje teških pitanja

Foto: RTS

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je juče na obeležavanju Dana evrope u Beogradu da je EU potpuno posvećena podršci Srbiji u procesu njenog pristupanja tom bloku.

Sa druge strane, podcrtao je da to zahteva političku volju i hrabrost za sprovođenje reformi i rešavanje teških pitanja. Srpskom rukovodstvu poručio je da sada postoji „nova prilika“ koju treba da iskoriste zajedno sa celim Zapadnim Balkanom.

„EU je potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima u pridruživanju našem evropskom domu, gde i pripadate. To zahteva stalne napore da se zemlja reformiše, političku volju da se reforme sprovedu i hrabrost da se reše sva teška pitanja u tom procesu“, kazao je Žiofre na prijemu u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Žiofre je naveo da se „raduje saradnji“ sa novom vladom Srbije, što uključuje i rad na reformskoj agendi koja se priprema.

„Računamo na vlast i građane Srbije. Srbija ima bogatu istoriju i kulturu, građani su veoma vredni. Pridružite nam se da dalje gradimo naš evropski dom, dom demokratskih vrednosti koji će doneti prosperitet svima“, dodao je Žiofre.

Žiofre se ujedno osvrnuo na Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je EU usvojila prošle nedelje, obezbeđuje dodatnu podršku na putu ka EU.

„Zajedno sa IPA fondovima, Srbija je u poslednjih 10 godina dobila više od četiri milijarde evra. Kada se to spoji sa novcem iz Plana rasta, intenzitet po glavi stanovnika za Srbiju biće jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz Kohezionog fonda EU“, kazao je Žiofre.

Comments

Pročitaj još