Klik bejt naslov brži od odluke Saveta ministara

FOTO: Printscreen/BN portal

„EVROPSKI PARLAMENT DONEO ODLUKU! Ukinute vize Srbima sa Kosova koji imaju pasoše Koordinacione uprave“, „Odlučeno! Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM“, Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM“, „EP ukinuo vize za građane KiM sa srpskim pasošem“, „Ukinute vize građanima KiM sa srpskim pasošem“, „Odobrena vizna liberalizaciju za Srbe sa Kosmeta“ – naslovi su koji su i dalje dostupni na brojnim portalima u Srbiji, tri dana nakon drugog načinjenog – od tri koraka ka bezviznom režimu za pasoše Koordinacione uprave. 

Evropski parlament u utorak je izglasao viznu liberalizaciju za građane Kosova koji su nosioci srpskih pasoša, usvajanjem izveštaja izvestioca za ovo pitanje, Matjaža Nemeca.

Za ovu je odluku glasalo 406 poslanika od prisutnih 597 u sali, dok je protiv bilo 97 a uzdržanih 94.

Naredni korak jeste saglasnost u vidu potvrđivanja odluke i od strane Saveta ministara Evropske unije i to glasanjem kvalifikovane većine, a potom i da postane efektivna nakon što se objavi u Službenom glasniku. Očekuje se da se to dogodi već sredinom maja, a da nosioci ovih pasoša slobodno počnu da putuju već od jula.

Shodno tome, konačna odluka o ukidanju viznog režima za jedine Evropljane kojima je viza potrebna za putovanje u Šengen  prostor još uvek nije doneta.

Da li se ovom informacijom čitaoci mogu valjano informisati?

Odmah po usvajanju izveštaja u Evropskom parlamentu, naslovne strane portala u Srbiji preplavili su naslovi prema kojima bi prosečan čitalac pretpostavio da je proces završen.

Osim klik bejt naslova, u pojedinim člancima ni u samom tekstu nije objašnjeno da predstoji još jedna faza do konačne odluke, te da proces praktično i nije gotov.

Tako je portal Mondo ovog utorka izvestio da su Ukinute vize Srbima sa Kosova koji imaju pasoše Koordinacione uprave.

Osim naslova sa obmanjujućom informacijom, čitaoci ovog portala potpunu nisu mogli da pronađu ni u sadržini teksta.

„Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Poslanici su usvojili izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Koordinacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode“, deo je teksta na ovom portalu.

Gotovo identično postupio je i portal Alo, sa naslovom Evropski parlament ukinuo vize Srbima sa KiM koji imaju pasoše Koordinacione uprave, tačnim ali takođe nepotpunim, ni u samom tekstu.

„Evropski parlament odobrio je danas viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Poslanici su usvojili izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Kooridinacione uprave Srbije i koji je 9. aprila usvojio Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode“, njihov je deo članka u utorak o ovom pitanju.

Portal Informer vest o usvojenom Nemecovom izveštaju preneo je naslovom:  „Odlučeno! Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa KiM“.

Za razliku od prethodnih, oni su u tekstu ipak naveli i to da se tek očekuje konačna odluka, odnosno potvrda Saveta ministara Evropske unije.

Isto je postupila i agencija Tanjug, kao i Radio televizija Srbije (RTS) koja se odlučila se za naslov: „Evropski parlament ukinuo vize Srbima sa KiM koji imaju pasoše Koordinacione uprave“. Iako nisu potpuni podatak dali u naslovu, u tekstu jesu.

Sličan je bilo i na RTV: „Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije“, Politici: „Odobrena vizna liberalizaciju za Srbe sa Kosmeta“

Pozivajući se na navode RTS-a, portali Direktno i Nezavisne novine izvestile su takođe da je „EP ukinuo vize za građane KiM sa srpskim pasošem“. Međutim, oni su u tekstu zanemarili informaciju da predstoji još jedan korak na finalizaciji ovog procesa. Dat je samo kratak tekst o tome da je vizna liberalizacija odobrena usvajanjem Nemecovog izveštaja.

Da li je publika obmanjena?

Čitaoci koji su se poslednja tri dana zadržali na samo pročitanom naslovu, a možda su imali nameru da upravo sa pasošem Koordinacione uprave otputuju, ubrzo bi shvatili da su zapravo obmanuti.

To i jeste problem koji nastaje onda kada portali odaberu klik bejt naslov ili naslov značajno drugačiji od samog sadržaja ili, kao u ovim slučajevima, da prave informacije ni u sadržaju nema.

A šta je tek sa onima, koji su na ovaj naslov naišli na portalu BN i to još u novembru prošle godine.

Comments

Pročitaj još