• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan knjige u Kosovskoj Mitrovici: Govoriti o knjizi i o ljubavi, znači govoriti o istom

Foto: Radio Mitrovica sever

Prigodnim muzičko – poetskim programom,u izvođenju predškolaca i gimnazijalaca, večeras je u Kosovskoj Mitrovici obeležen 23. april – Svetski dan knjige i autorskih prava. U programu koji je organizovala Gradska biblioteka “Vuk Karadžić”, učestvovali su i književnik Živojin Rakočević i dramska umetnica Tamara Tomanović. Ovo veče poručuje da govoriti o knjizi i ljubavi, znači govoiti o istom.

Mališani PU “Danica Jaramaz” su poručili roditeljima da nije važno koliko vremena provode sa decom, već kvalitet tog vemena, te da je zajedničko čitanje najbolji primer dobro provedenih trenutaka, zbog bliskosti i tela i duša.

Slaveći knjigu i gimnazijalci su govorili o ljubavi, kazujući stihove Desanke Maksimović, Čarlsa Bukovskog, Disa….

Književnik Živojin Rakočević je publici govorio o ispraznosti slike, koja današnjem svetu isporučuje pregršt informacija daleko brže i jednostavnije od knjiga. Ali te informacije su plitko postavljene…

“Mi se sada nalazimo na međi između civilizacije knjige i onoga što bismo mogli nazvati civilizacija slike. Uronili smo u sliku, uronili smo u ekrane, u računare i većina onoga što znamo i saznajemo, dolazi nam preko slika, ne preko knjiga. Tu se krije jedna velika opasnost, zato što je proizvodnja slika ogromna. Svako od nas potroši na te slike sate i sate vremena. Šta ostaje iza tog vremena? Malo toga. Ostaje ogromna praznina i vreme koje smo nekome poklonili – marketingu, praznim slikama, jeftinim slikama” poručio je Rakočević.

Naša kultura i civilizacija, počele su slikama u pećini, kaže Rakočević i upozorava da postoji realna opasnost da će nas slika vratiti u taj pećinski mrak, da nas vode prema odsustvu emocija i susreta sa čovekom, prema odsustvu širine, a sve to nam u civilizaciji na taj način daje jedino knjiga.

Govoreći o autorskim pravima, Rakočević je rekao da je o njima degutantno govoriti na području gde se već četvrt veka ne poštuju najosnovnija ljudska prava.

Kazujući poeziju, i Rakočević je govorio o ljubavi – prema majci i maloj crnoj ženi sa orijenta.

Dramska umetnica Tamara Tomanović zatvorila je program najlepšim ljubavnim pričama srpsih i svetskih poeta i stihovima koji su od tih ljubavi napravljeni.

Direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” Nikola Elezović kaže da ova ustanova polako ali sigurno vraća mlade čitalaštvu i to od malih nogu.

“Počev od predškolske ustanove sa kojom imamo odličnu saradnju, preko osnovnih i srednjih škola, do fakulteta. Zaista imamo lepu saradnju sa svima i radićemo još više da vratimo mlade čitaoce u biblioteke”.

Posebno je zadovoljstvo, kaže, što se polako kultura vraća u Kosovsku Mitrovicu

“Trudimo se da u ovim teškim vremenima, uz kulturu pomognemo našoj omladini i narodu da se vrate nekim lepšim vremenima” kaže Elezović.

Pokrovitelj događaja je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još