• Početna>
  • Vesti>

Petković sa nemačkim diplomatom Rajfenštulom o dinaru, referendumu i ZSO

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savet Evrope Mihaelom Rajfenštulom o najnovijim događajima vezanim za položaj Srba na Kosovu .Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Kako je saopšteno iz Kancelarije, Petković je u razgovoru istakao da “režim Aljbina Kurtija iz dana u dan sprovodi fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima, što život našeg naroda na KiM čini nepodnošljivim i što vodi njegovom egzodusu iz pokrajine”.

“Direktor Kancelarije za KiM je ukazao da su poslednji potezi privremenih institucija u Prištini, koji se odnose na ukidanje upotrebe dinara i dinarskog platnog prometa, doveli u pitanje isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, a srpske institucije, bolnice, škole, vrtiće ostavile bez osnovnih sredstava za rad. Sve to zajedno, vodi ka humanitarnoj katastrofi jednog naroda u srcu Evrope, naočigled međunarodne zajednice, koja tu katastrofu ne pokušava da spreči konkretnim delima”,navode se u saopštenju Petkovićeve reči.

U saopštenju se dodaje da je Petković upoznao sagovornika i sa, kako je navedeno “farsom oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM”, koja je, po njegovim rečima, “jasno pokazala da Kurti ima nameru da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5% podrške birača”.

“Ako tome dodamo i činjenicu da Priština jedanaest godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, nema sumnje da režim u Prištini ne želi ništa da preduzme u pravcu deeskalacije stanja na terenu, već naprotiv, svakoga dana, povlačeći jednostrane poteze, generiše nove probleme i nove krize, destabilišući stanje u celom regionu, naglasio je Petković”.

Na kraju, Petković je zaključio da će na sledećem sastanku u Briselu, koji će biti održan u narednim danima, Beograd ostati i dalje dosledan u zalaganju za očuvanje mira i postizanje kompromisa u okviru dijaloga, ali i u očekivanjima da međunarodna zajednica preuzme ključnu ulogu u zaštiti najelementarnijih ljudskih prava srpskog naroda na KiM, koja se svakodnevno flagrantno ugrožavaju, stoji na kraju teksta.

Comments

Pročitaj još