• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Znamo za obavezu oko ZSO ali postoje crvene linije, tražimo da se sporazum implementira u celini

Foto: Fejsbuk( Vjosa Osmani)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se Priština ne protivi sprovođenju obaveza koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali zahteva da on bude obavezujući za obe strane, prenosi Glas Amerike. Takođe je naglasila i da postoje crvene linije u sprovođenju ZSO.

“Taj sporazum nema samo Statut, između ostalog traže od Srbije da prizna suverenitet, teritorijalni integritet Kosova, da ne koristi nasilje kao oruđe međudržavnih odnosa, a traži u članu 4 da ne stvara prepreke i da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Dakle, jedino što Kosovo traži jeste da se sporazum implementira u celini, a ne samo da jedna strana zahteva punu primenu, dok se od druge strane ne zahteva primena nijedne odredbe“, rekla je Osmani u intervjuu za Glas Amerike nakon sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za Kosovo u Njujorku.

Osmani je dodala da je sporazum međunarodna obaveza.

“Očigledno znamo da je to međunarodna obaveza Kosova, ali postoje neki principi o kojima vodimo računa i koje imamo kao crvene linije u sprovođenju Asocijacije, među njima je odluka Ustavnog suda iz 2015. godine, činjenica da ona ne može imati izvršna ovlašćenja kako je napisano u Mogerininom pismu i takođe da mora biti u skladu sa američkim stavom objavljenim u op-ed, pismu uredništvu koje su potpisali Šole i Eskobar”, rekla je ona.

Comments

Pročitaj još