• Početna>
  • Vesti>

Zijade: Preduzimanje ozbiljnih koraka ka uspostavljanju ZSO može da reši pitanje normalizacije

Foto: UNMIK

Na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj o Kosovu i Metohiji Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolina Zijade istakla je važnost rešavanja dugotrajnih pitanja između Beograda i Prištine, kao i između zajednica kosovskih Srba i prištinskih vlasti, kroz otvorenu komunikaciju i dijalog.

„Jedna od ključnih zajedničkih zapažanja je nezadovoljstvo stepenom napretka koji se postiže političkim dijalogom i direktnim efektima koji to ima na bezbednosnu situaciju. Nivo nepoverenja je, nažalost, i dalje visok i mora se rešiti“ navela je Zijade.

Zijade je izvestila o nedavnim neuspesima koji ometaju napore da se izgradi poverenje među kosovskim etničkim zajednicama kroz politički dijalog. Ona je ponovila svoju „stalnu zabrinutost zbog načina na koji je saopštena i primenjena nova uredba o gotovinskim transakcijama i kako je uticala na ranjivije segmente nevećinskih zajednica“.

Ističući napore na rešavanju spornog pitanja legitimiteta lokalne uprave u četiri opštine, naseljene uglavnom Srbima, na severu Kosova, i nakon jučerašnjeg procesa opoziva u kojem je glasalo samo 253 od 46.556 registrovanih birača, Zijade je ponovila UNMIK-ovu podršku dijalogu.

„Ovo, nažalost, postavlja teren za odugovlačenje i produžavanje krhkog i nerešenog pitanja. Sa naše tačke gledišta, nastavićemo da podržavamo Dijalog koji vodi EU kao forum za pronalaženje konsenzusne rezolucije o otvorenim pitanjima“, rekla je ona.

„Još jedan element glavnih sporazuma, koji može da pruži rešenja za ovo i druga nerešena pitanja normalizacije, jeste preduzimanje ozbiljnih, kredibilnih koraka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština“, dodala je ona.

Zijade je kako je navela, primetila neke pomake tokom perioda izveštavanja, uključujući prepoznavanje i validnost registarskih tablica vozila, korake napred na „energetskoj mapi puta“ i olakšavanje “carinskih aktivnosti”.

Ona je takođe pohvalila rukovodstvo Prištine što je preduzelo radnje da u potpunosti sprovede odluku Višeg suda iz 2016. godine, kojom su potvrđena imovinska prava manastira Visoki Dečani.

„Ovakva akcija treba pozdraviti, jer značajno doprinosi kako poverenju među zajednicama, tako i poverenju javnosti u vladavinu prava“, dodala je ona.

U zaključku, Zijade je ponovila važnost pune implementacije sporazuma uz posredovanje EU i da obe strane ostanu posvećene konstruktivnom angažovanju i pronalaženju praktičnih kompromisa.

„Dijalog u dobroj veri, komunikacija i međusobno razumevanje označavaju put napred. Napredak se rađa iz akcija koje se preduzimaju sa spremnošću da se prave kompromisi“ zaključila je Zijade.

Comments

Pročitaj još