• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Održavanjem izbora ispunjeni su kriterijumi za ukidanje mera protiv Kosova od strane EU

Foto: Zvaničan Fejsbuk nalog kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocenio je da rezultati današnjeg glasanja na referendumu u četiri opštine na severu Kosova pokazuju da nema volje za smenom aktulenih predsednika. On je izrazio nadu da će nakon održavanja izbora za razrešenje, mere protiv Kosova od strane Evropske unije biti ukinute.

“Godinu dana nakon vanrednih lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić), koji su održani 23. aprila 2023. godine, a koje su priznale EU, odnosno SAD, održani su danas ’izbori za razrešenje’ ovih gradonačelnika”, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kako navodi “izbori za opoziv” organizovani su kao odgovor na zahteve ovih međunarodnih faktora, koji su usledili nakon “nasilnih napada na aktuelne gradonačelnike” i “nasilne ekstremističke bande koje su 29. maja prošle godine, organizovane i sponzorisane iz Srbije, ulazile u zgrade opština”.

“U njima je povređeno preko 90 vojnika KFOR-a, desetine kosovskih policajaca i novinara”, stoji u objavi kosovskog premijera.

Kurti ističe da je osnova zahteva za izbore za opoziv bio je nedostatak legitimiteta aktuelnih gradonačelnika zbog slabe izlaznosti građana, “pretnji i ucena lokalnog stanovništva od strane zvaničnog Beograda i njegovog oruđa Srpske liste”.

“Urađeno je i administrativno uputstvo kojim je pojašnjeno kako se primenjuje član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi”.

Srpski građani u četiri opštine na severu: Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću danas su, u demokratskom i legalnom izbornom procesu imali priliku da razreše aktuelne gradonačelnike, napominje Kurti.

“Prema podacima sa terena, u bezbednosnom pogledu situacija je mirna, bez prijavljenih incidenata. Međutim, iz Srbije je bilo brojnih intervencija zastrašivanja i pretnji. Izborni proces je dokaz poboljšanog okruženja bezbednosti i vladavine prava. Zahvaljujemo se Centralnoj izbornoj komisiji i svim institucijama Kosova na organizaciji i nesmetanom odvijanju današnjeg izbornog procesa, koji je protekao bez incidenata”, dodao je Kurti.

Omogućavanje smene aktuelnih predsednika i održavanje izbora za razrešenje su, ističe Kurti, bili ključni kriterijumi za ukidanje mera protiv Kosova od strane Evropske unije.

Comments

Pročitaj još