• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština ne želi da pronađe rešenje o dinaru, naredna runda razgovora sledeće nedelje

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon pete runde razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine o dinaru, da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na Kosovu, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

On je za sledeću sedmicu najavio novu rundu razgovora u Briselu i istakao da će Beograd da je prihvatiti i da će pokazati konstruktivnost.

“Da žele da se pronađe rešenje u kako kažu njihovom regulativnom  okviru, rešenje smo mogli da pronađemo još na prethodnom sastanku gde smo pokazali našu konstruktivnost. Naš predlog je ocenjen i danas kao konstruktivan. Priština je došla sa nula konstruktivnosti što je dovelo do toga da ništa danas nismo mogli da se dogovorimo”, rekao je Petković.

On je rekao da međunarodna zajednica treba da vidi ko je kriv u ovom procesu i ko je doneo štetu ljdima na Kosovu i pogazio ljudska prava.

Glavni problem je, kako je rekao Petković, što će Priština odbiti sve što dođe od strane Beograda. 

“Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja”, istakao je Petković.

Naveo je da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Republike Srbije na prostoru Kosova. 

Petković je naglasio da je već peti sastanak u Briselu, a da se nije pomerilo u rešavanju problema platnog prometa, a da, s druge strane, Srbi na Kosovu iz dana u dan pate zbog te jednostrane odluke Prištine i Aljbina Kurtija da se zabrane srpske plate, penzije, socijalna davanja, da se ugrozi rad srpskih institucija, kao što su škole, bolnice, vrtići.

“Nama je potrebno hitno rešenje. Potrebno je da ljudi koji rade, mogu da ostvare to da na Kosovu i Metohiji mogu da podignu svoja primanja. Njima redovno od Republike Srbije na njihove račune stižu sve prinadležnosti i sva primanja. I u tome ne postoji nikakav problem”, rekao je Petković.

Dodao je da će Beograd učiniti apsolutno sve što je do njega da redovno na račune svih građana Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji imaju primanja od strane Republike Srbije redovno dolaze sva ta finansijska sredstva, ali da je problem u tome što Priština ne želi da se pronađe rešenje za upotrebu dinara. 

On je rekao da Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa prostora Kosova.

“Vi onda u takvoj situaciji ne možete ni da razgovarate, ne možete ni konstruktivno, kako god da to činite, da se ponašate, zato što druga strana na to ne odgovara. Druga strana to ne želi. Zbog toga nije ni došlo do trojnog sastanka i direktnih razgovora, jer jednostavno, Priština, koja nije imala nikakav predlog, nije htela da razgovara o našem predlogu. Dođete u Brisel, nemate svoj sopstveni predlog, a onda nećete da razgovarate o predlogu koje je doneo Beograd koji je ocenjen kao konstruktivan”, rekao je Petković. 

Petković je rekao da su razgovori sa Miroslavom Lajčakom krenuli po pitanju formiranja ZSO i bilo je nekoliko sastanaka, gde su kako je rekao, krenuli sa ekspertima iz EU da razgovaraju o statutu za formiranje ZSO.

“I mogu da vam kažem da su ti razgovori bili dosta dobri i konstruktivni. Kada je Priština uvidela da to ide u pravcu dobrog razgovora da se utvrdi platforma i pronađe rešenje za formiranje ZSO, Kurti je odmah posegao za jednostranim potezom, ukinuo dijalog, ne bi li prebacio težište problema sa formiranjem ZSO, na to da stvara humanitarnu katastrofu ukidanjem dinara”, rekao je on.  

Petković je podsetio da je u ovoj zgradi iza njega, pre 11 godina, i to na sutrašnji dan, potpisan Briselski sporazum 2013. godine. 

Comments

Pročitaj još