• Početna>
  • Vesti>

Vučić i sprečavanje Trećeg svetskog rata: Propaganda od prošle godine

Među korisnicima društvenih mreža tokom 15. aprila delila se fotografija srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa naslovom „Vučić sprečio treći svetski rat“. Iako korisnici to ne preciziraju, utvrdili smo da se radi se o naslovnoj strani srpskog tabloida Alo, ali od prošle godine.

Osim na „X“ mreži, deljenje iste fotografije primetili smo i među korisnicima Instagrama, među kojima je bilo i onih sa Kosova, koji su ironično komentarisali naslov.

O pomenutom naslovu i tekstu pisao je portal Raskrikavanje, ocenivši da se radi o propagandi.

Početkom prošle godine više prorežimskih medija objavilo je naslov „VUČIĆ SPREČIO TREĆI SVETSKI RAT! Čuveni izraelski list tvrdi: POKAZAO JE ŠTA ZNAČI BITI LIDER“. Ovakav naslov je objavilo nekoliko domaćih tabloida: Informer, Alo, Novosti, Srbija danas, Objektiv.

Međutim, Raskrikavanje je, analizirajući tekstove – istakao da su prorežimski portali preneli delove teksta izraelskog lista Jerusalim Posta, intonirajući ih tako da se zaključi da je u pitanju stav redakcije, dajući pomenutim tvrdnjama na težini.

„Prećutkuju, međutim, ključnu stvar – autor teksta nije urednik, niti novinar, već izraelski političar Boaz Toporovski i reč je o njegovom ličnom stavu, a ne o članku utemeljenom na faktografiji“ – naveo je isti portal.

Raskrikavanje je, takođe, pojasnilo da je autor teksta inače veoma naklonjen Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, te da je bio predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u 24 sazivu Parlamenta Izraela.

Toporovski je krajem septembra 2021. godine bio u jednoj od svojih poseta Srbiji, kada je sa oduševljenjem govorio o njoj u intervjuu za prorežimski Srpski telegraf. Naročito je istakao da u Srbiju „moraju da dođu investicije iz Izraela“ u oblasti zdravstva, IT tehnologija, odbrane i poljoprivrede, a istakao i da radi na jačanju ekonomskih odnosa dve zemlje. Naveo je i da je već razgovarao sa potencijalnim zainteresovanim investitorima, poput jedne privatne izraelske bolnice – piše Raskrikavanje.

„Divim se i veoma poštujem predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Vučić pruža istinsku podršku Izraelu i podržava saradnju dve države“, napisao je Toporovski tada na svom „X“ nalogu, podseća Raskrikavanje.

Comments

Pročitaj još